18. maj 2021
En varm sommerdag med afslappet stemning på Dyrehavsbakken foran iskiosken med Hellerup Is og spisestedet Billigheden, hvor man kunne spise sin medbragte madpakke og købe en kop kaffe, ca. 1950. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
En varm sommerdag med afslappet stemning på Dyrehavsbakken foran iskiosken med Hellerup Is og spisestedet Billigheden, hvor man kunne spise sin medbragte madpakke og købe en kop kaffe, ca. 1950. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalhistorie: Bakken er åbnet igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalhistorie: Bakken er åbnet igen

Den gamle forlystelsespark er åbnet til endnu en sæson. Denne gang med coronarestriktioner.

Det Grønne Område - 10. april 2021 kl. 15:00
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Den gamle forlystelsespark i Dyrehaven er verdens ældste stadig eksisterende forlystelsespark. Den opstod allerede i 1583 som en nærliggende markedsplads ved Kirstens Piils Kilde i Dyrehaven. Her valfartede mange hertil i kildetiden for at opnå kildens helbredende og styrkende kraft.

arrow Læs også: Ugens lokalhistoriske billede: Nymølle i snevejr

De mange kildegæster tiltrak gøglere og beværtere, som slog deres telte op på markedspladsen i kildetiden og var med til at skabe stemning med gøgl, løjer og madboder. Senere opnåede forlystelserne en større tiltrækningskraft end den gamle hellige kilde.

I 1800 flyttede den berømte og folkekære figur Pjerrot ind på Dyrehavsbakken. Han kunne trylle, spise brændende blår og spy ild til stor begejstring for små som store, og han er i dag en form for ikon for Dyrehavsbakken.

En anden del af livet på Dyrehavsbakken er bakkesangerinderne i Bakkens Hvile, som åbnede i 1877. Her kan publikum synge med, når sangerinderne optræder i deres store prangende kjoler og byder op til fællessang.

I begyndelsen af 1900-tallet blev teltene skiftet ud med mere permanente træskure, forlystelser og større etablissementer. Et af de nyere initiativer har været, at man siden 2015 har kunnet opleve og interagere med Matadors Korsbæk med boliger, butikker og restauranter fra den populære Tv-serie.

Det er stadig teltholderforeningen fra 1885, der driver Dyrehavsbakken, selvom det eneste telt, der stadig er tilbage, er cirkusteltet, hvor Cirkusrevyen hvert år får publikum til at grine, gyse og måske ligefrem blive forargede.

Den gamle forlystelsespark har ændret sig meget siden de tidlige kildedage, men der er også stadig mange traditioner, som fastholdes. Og mange kan sikkert erindre, at de har været på en familieskovtur i foråret eller en varm sommerdag til Dyrehaven og Dyrehavsbakken, som på billedet her.

arrow Ugens lokalhistoriske billede: Studenterkilden
12. januar 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 15:02
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Kartoffelferie
20. oktober 2019 kl. 11:45 Opdateret: kl. 01:48
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?