18. september 2021
"Jeg orker ikke flere unødvendige konflikter, dårlig ledelse, personfnidder og personligt nag. Jeg er meget ked af situationen," siger Henriette Breum. Foto: Lars Schmidt
"Jeg orker ikke flere unødvendige konflikter, dårlig ledelse, personfnidder og personligt nag. Jeg er meget ked af situationen," siger Henriette Breum. Foto: Lars Schmidt
Foto: Lars Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krisen i Venstre kulminerer: Vragede Henriette Breum har forladt Venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krisen i Venstre kulminerer: Vragede Henriette Breum har forladt Venstre

Unødvendige konflikter, dårlig ledelse, personfnidder og personligt nag. Det er det, da Henriette Breum siger farvel til, fortæller hun. Den direkte årsag til hendes faneflugt er, at partiet har valgt en anden spidskandidat end hende.

Det Grønne Område - 05. februar 2020 kl. 11:45
Af Lars Schmidt

Venstres gruppe i kommunalbestyrelsen er nu skrumpet helt ind til kun at bestå af ét medlem, og det er tidligere borgmester Søren P. Rasmussen. Mandag morgen meddelte Henriette Breum nemlig, at hun forlader Venstre med øjeblikkelig virkning.

Breum forlader det parti, som hun har repræsenteret i kommunalbestyrelsen i de seneste seks år, i protest mod den siddende bestyrelse og ikke mindst som en reaktion på, at hun er blevet fravalgt som partiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2021.

Hun bød sig ellers straks til, da Søren P. Rasmussen før nytår bekendtgjorde, at han i 2021 ikke stiller op til kommunalbestyrelsen.

Men det vandt ikke gehør. I stedet for Henriette Breum har partiets lokale bestyrelse valgt at satse på et politisk helt ubeskrevet blad, nemlig 34-årige Helle Binzer, der offentligt er kendt for at have startet forældrebevægelsen i Lyngby-Taarbæk. Det vil dog være partiets medlemmer, som ved generalforsamlingen 26. februar står med det endelige valg. Efter Breums faneflugt ser valget ud til at blive lidt nemmere.

Henriette Breum opgiver dog ikke posten i kommunalbestyrelsen, hvor hun fortsætter som løsgænger. Om hun melder sig ind i et andet parti eller starter sit eget, har hun ingen konkrete planer om, fortæller hun til Det Grønne Område.

arrow Læs også: Ex-formand puster til gløderne: 'Venstre er ikke kommet videre'
I opposition til ledelsen

Henriette Breum har tre gange inden for det seneste års tid været i opposition til den lokale partiledelse. Først var det, da hun mente, at det var forkert af bestyrelsen at ribbe op i sagen, hvor tidligere bestyrelsesmedlem Ole Holtz-Nielsen var tæt på at blive ekskluderet.

Dernæst bakkede hun på den efterfølgende ekstraordinære generalforsamling andre op end de kandidater, bestyrelsen havde indstillet til valg. Og nu har hun så taget et andet standpunkt end Søren P. Rasmussen og den lokale partiledelse i sagen om Sorgenfri Torv.

”Desværre er jeg kommet til den erkendelse, at jeg ikke kan fortsætte samarbejdet med ledelsen af Venstre i Lyngby Taarbæk kommune. Jeg vælger derfor at blive løsgænger og ikke længere være en del af Venstre i Lyngby-Taarbæk,” forklarer Henriette Breum i en pressemeddelelse:
”Allerede da jeg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen for Venstre for seks år siden, var der intern uro i partiet. Konflikter og personfnidder er desværre fortsat gennem årerne af forskellige grunde. Ulykkeligvis er jeg langt fra den første, der vælger at forlade Venstre i kommunen. Det er mit håb, at dette vil give nogen i partiet stof til eftertanke.”

I bestyrelsen hos Venstre i Lyngby-Taarbæk håbede man, at den ekstraordinære generalforsamling i september sidste år ville lægge låg på de indre stridigheder, som har fyldt dagsordenen i partiet i det seneste års tid:

”Det er med stor beklagelse, at bestyrelsen har modtaget Henriettes udmeldelse af Venstre. Henriette har bidraget med meget positiv energi gennem hendes tid i kommunalbestyrelsen. Bestyrelsen er uforstående overfor hendes kritik af det arbejde, der foregår i Venstre. Bestyrelsens mandat er bekræftet på en ekstraordinær generalforsamling i september 2019, og der er lagt mange kræfter i at sikre, at alle kom godt videre efter denne generalforsamling,” siger V-formand Lis Coskun Laursen.

Er ikke overrasket

Henriette Breum fortæller, at hendes beslutning har været længe undervejs. Det var, da bestyrelsen satte sig for at ville ekskludere bestyrelsesmedlem og tidligere formand Ole Holtz-Nielsen, at overvejelserne begyndte. Overvejelserne tog til, da bestyrelsen valgte lige op til folketingsvalget at sende en pressemeddelelse ud om sagen, der var foregået tre måneder tidligere.

”Jeg var langtfra den eneste, der mente dette. En gruppe af loyale og bekymrede Venstre-medlemmer mente, at bestyrelsen havde udvist meget dårlig dømmekraft ved at udsende en pressemeddelelse om en tre måneder gammel konflikt i Venstre. Denne gruppe indkaldte derfor til en ekstraordinær generalforsamling med det mål, at få afsat den siddende bestyrelse og i stedet få etableret en professionel bestyrelse, der fokuserede på politik og på, hvordan man skulle få Venstre tilbage til indflydelse lokalt. Desværre taber denne gruppe af Venstre-medlemmer valget på den ekstraordinære generalforsamling, dog kun til et meget snævert flertal,” fortæller Henriette Breum.

De tre folk, der ikke kom i bestyrelsen, var tidligere formand Ulrik Fink, erhvervsmanden Jens Moberg og Lars Ive, bror til Rudersdals borgmester, Jens Ive.

”Jeg stillede mig op og anbefalede en ny bestyrelse dengang, og det såede tvivl i den siddende bestyrelse om, hvorvidt de kunne samarbejde med mig frem over,” siger Henriette Breum til Det Grønne Område:
”Jeg meldte mig på banen som spidskandidat. Men så kom Sorgenfri-sagen. Jeg ville ikke lave den samme forkerte beslutning som med Politigrunden, om det så skulle betyde, at jeg ikke længere skulle være i politik. Det faldt ikke i god jord i bestyrelsen, som bakkede op om det, Søren gjorde,” fortæller hun:

”Jeg sagde, at de ikke kunne diktere, hvordan jeg skulle stemme. Det skete i processen med samtaler med spidskandidat-emnerne. Jeg vidste godt, at jeg skød mig selv i foden, men det vigtigste for mig er min integritet og de værdier, jeg står for. Jeg havde håbet, at de havde kunnet kigge subjektivt på det og se, hvad det bedste for Venstre ville være. Så jeg er ikke overrasket over, at de så vælger en anden spidskandidat.”

Ikke et kampvalg

Henriette Breum ønsker ikke at stille op i et kampvalg med bestyrelsens spidskandidat, Helle Binzer:

”At stille op i et kampvalg tiltrækker mig ikke. For hvordan vil et kommende samarbejde blive med en bestyrelse, som i først omgang har fravalgt mig til posten? Mange af Venstres medlemmer ser mig som den oplagte spidskandidat, og jeg er meget ked af at måtte skuffe dem og håber på deres forståelse,” siger hun:

”Jeg er det eneste kommunalbestyrelsesmedlem ud over Søren, og dermed den eneste mulige kandidat med erfaring fra kommunalbestyrelsen i Lyngby Taarbæk. Jeg ser det som min pligt, at jeg tilbyder at overtage stafetten. Både bestyrelsen og Søren P. Rasmussen har gennem årerne flere gange opfordret mig til at blive spidskandidat, når Søren en dag ville stoppe.”

”Men jeg må desværre konstatere, at der er meget langt mellem mig og bestyrelsen omkring politik, værdier og holdninger til, hvordan Venstre kommer tilbage til indflydelse.”

Comeback er muligt

Henriette Breum udelukker ikke et comeback i Venstre, siger hun til Det Grønne Område. Men det kræver, at den siddende bestyrelse bliver fjernet:

”Skiftes bestyrelsen ud, vil jeg gerne tilbage til Venstre. Men det kræver, at en ny bestyrelse har nogle visioner, og at man er enig i den politik, der skal føres. Jeg udelukker bestemt ikke et comeback,” siger hun - og slutter:

”Jeg smækker ikke med døren til Venstre. For dette er ikke et fravalg af Venstre. Det er udelukkende et fravalg af ledelsen i Venstre i Lyngby-Taarbæk. Jeg kommer gerne tilbage, når der kommer en ny ledelse. Men jeg er nået til det punkt, hvor jeg må sige tydeligt fra, Jeg orker ikke flere unødvendige konflikter, dårlig ledelse, personfnidder og personligt nag. Jeg er meget ked af situationen, men af hensyn til min integritet og mine værdier, ser jeg mig nødsaget til at stoppe samarbejdet med Søren P. Rasmussen og bestyrelsen i Venstre i Lyngby-Taarbæk.”

Sætter partiet først og sig selv sidst

Søren P. Rasmussen, der for et år siden måtte stå for skud for en voldsom omgang intern kritik, og som nu har valgt ikke at fortsætte i kommunalbestyrelsen efter 2021, beklager Henriette Breums afgang.

”Jeg har altid nydt samarbejdet med Henriette. Jeg ser frem til, at vi også kan samarbejde om en masse ting frem over. Jeg er selvfølgelig ked af, at hun har valgt at melde sig ud af Venstre, og jeg jo kan forstå, at Sorgenfrisagen er den, der fylder mest. Her har jeg forsøgt at lytte til Venstres medlemmer og til Venstres bestyrelse og samtidig også få et samarbejde med alle kommunalbestyrelsens partier om den bedste løsning. At Henriette er uenig i, at vi skal samarbejde med de øvrige partier i kommunalbestyrelsen, er jeg selvfølgelig ked af,” siger han til Det Grønne Område:

”Men der er rent bord nu. Jeg har i al den tid, jeg har været medlem af Venstre og aktiv i kommunalbestyrelsen, altid sat partiet først og mig selv og mine personlige interesser sidst. Det fortsætter jeg med i de sidste to år i kommunalbestyrelsen. Jeg er glad for det samarbejde, jeg har med bestyrelsen og Venstres medlemmer.”

Søren P. Rasmussen fortæller, at han ikke direkte har været med inde over beslutningen om, at Henriette Breum ikke skal være Venstres spidskandidat:
”I forhold til valget af spidskandidat har jeg af bestyrelsen været brugt som konsulent, svaret på praktiske spørgsmål, når de havde noget. Jeg har ikke været inde over selve beslutningen. Jeg har fuld tillid til, at bestyrelsen har truffet det valg, som de mener, er bedst for Venstre. Det er jo generalforsamlingen, som bestemmer, hvem der skal være spidskandidat. Så frem for at gå og smække med døren, skulle man måske blive, tage dialogen og møde op på generalforsamlingen og tage processen dér,” slutter han.

Processen

Processen med at finde en ny spidskandidat efter Søren P. Rasmussen har bygget på, at medlemmerne kunne komme med input til kandidatnavne, fortæller formand Lis Coskun Laursen:

”Bestyrelsen er rigtig glade for, at mange medlemmer har taget imod den opfordring og kommet med forslag. Det resulterede i et stærkt felt af kandidatemner, som alle har været inviteret til samtale med spidskandidatudvalget,” forklarer hun:

”Efter denne proces har spidskandidatudvalget anbefalet den kandidat, de mente, ville kunne sikre Venstre det bedste udgangspunkt for KV21. Det har samtidig været vigtigt for spidskandidatudvalget at sikre Henriette den bedst mulige platform, selv om hun ikke blev peget på som spidskandidat. Valgudvalget har derfor anbefalet bestyrelsen, at Henriette på den kommende generalforsamling og opstillingsmøde blev valgt som nummer to på Venstres liste.”

arrow Tilfredshed hos Venstre med valget af ny spidskandidat
24. juni 2020 kl. 07:00 Opdateret: kl. 11:53
Synes du, at kommunen er der for dig?