6. juni 2020
Ankestyrelsens afgørelse er helt klar og utvetydig: Lyngby-Taarbæk Kommunes forarbejde er godkendt, og man kan nu godt sende Lyngby Stadion og Idrætsbyen i udbud. Foto: Lars Schmidt
gallery icon

Se billedserie

Ankestyrelsens afgørelse er helt klar og utvetydig: Lyngby-Taarbæk Kommunes forarbejde er godkendt, og man kan nu godt sende Lyngby Stadion og Idrætsbyen i udbud. Foto: Lars Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter Ankestyrelsens ja: Stort politisk flertal for salg af Lyngby Stadion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter Ankestyrelsens ja: Stort politisk flertal for salg af Lyngby Stadion

En klar og tydelig afgørelse fra Ankestyrelsen baner nu vejen for, at kommunen kan gå i gang med at forberede et udbud, så Lyngby Stadion kan blive solgt. Et stort, politisk flertal bakker op om et salg af stadion. Læs kommentarerne fra partierne her.

Det Grønne Område - 20. maj 2020 kl. 17:00
Af Lars Schmidt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Lyngby Boldklub vejrer man morgenluft, efter at Ankestyrelsen helt utvetydigt bakker op om, at Lyngby-Taarbæk Kommune nu kan sende Lyngby Stadion i udbud.

Det betyder, at stadion kan udbygges med tribune, klubhus, boliger og erhverv.

Et stort flertal i kommunalbestyrelsen - bestående af K, S, R og SF - ser nu frem til at komme i gang med arbejdet. Omvendt inviterer Venstre Konservative til et borgerligt samarbejde om at begrænse udbygningen af kommunen.

FAKTA
I sin afgørelse skriver Ankestyrelsen:
  • [i]"Det er Ankestyrelsens vurdering, at Lyngby-Taarbæk Kommune kan gennemføre et samlet udbud af Lyngby Stadion, klubhuset og byggeretten til boliger og erhverv med de af Lyngby-Taarbæk Kommune ønskede udbudsvilkår.
  • Ankestyrelsen vurderer således, at udbudsvilkårene er i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne og de forvaltningsretlige grundsætninger om saglighed og økonomisk forsvarlig forvaltning."

[/i]

"Jeg er glad for, at der var stor politisk enighed om at få kriterierne for et udbud sendt til Ankestyrelsen, således at både borgere og politikere, kan være sikre på, at et udbud på de fastsatte betingelser, vil være lovligt. Jeg gør mig dog ingen illusion om, at alle borgere dermed synes, at et udbud er en god idé. Nogle vil mene, at vi giver lov til for lidt og, at projektet burde har haft et større omfang. Andre vil mene det modsatte. Den debat skal der være plads til. De mange meninger og input har allerede haft indflydelse på projektet, hvilket er helt efter bogen," siger borgmester Sofia Osmani (K) til Det Grønne Område:

"Helt nøgternt er det, der nu er i støbeskeen, mindre i omfang end det, den gældende lokalplan åbner mulighed for. Samtidig vil udbuddet - hvis der findes en køber med et attraktivt bud - betyde, at kommunens udgifter fremover bliver mindre. Inden vi når til et salg, skal vi dog have gransket Ankestyrelsens afgørelse nøje og udarbejde et egentlig udbudsmateriale, der skal godkendes af kommunalbestyrelsen."

Udbud til efteråret
Viceborgmester og formand for Byplanudvalget, Simon Pihl Sørensen (S), forventer, at man kan sende Lyngby Stadion og Idrætsbyen i udbud til efteråret. Han er ganske tilfreds med Ankestyrelsens afgørelse. Det er godt for fodbolden og for skatteborgerne, mener han:

"Min personlige holdning har hele tiden været, at det vil være godt for skatteborgerne, hvis kommunen ikke længere skulle bruge millioner på et stadion. Vi har gennem de sidste år kastet millioner og atter millioner i halve projekter og hovsaløsninger. Og det vil være godt for fodbolden, hvis dem, der havde forstand på det, drev anlægget. Nu giver det bare endnu mere mening," siger han - og forventer, at Ankestyrelsens udtalelse skal drøftes politisk først:

"Hvis der er flertal, går vi herefter videre med et udbud. Mit bud vil være, at man kan klare det tidsmæssigt til efteråret."

Stor arbejdsbyrde

Kommunalbestyrelsens største parti, Konservative, bakker op om en udbudsrunde, fortæller gruppeformand RIchard Sandbæk til Det Grønne Område:

"Hos Konservative mener vi, at kommunen baseret på Ankestyrelsens udtalelelser nu kan udarbejde et udbudsmateriale, som skal fremlægges for kommunalbestyrelsen med henblik på at sende sagen i udbud," siger han:

"Jeg er klar over over, at mange er utålmodige og ønsker, at et udbud skal ske hurtigt. Det vil vi også gerne, men vi må også lægge til grund, at vores administration har en stor arbejdsbyrde i forbindelse med coronakrisen og dermed også en sagspukkel, der ligger og venter, men mon ikke det er muligt at sende sagen i udbud i løbet af tredje kvartal? Vi vil dog gerne lige høre vores forvaltnings vurdering omkring en tidsplan."

"Det bliver spændende at se, hvad mulige købere vil foreslå som projekt, og naturligvis hvordan den samlede økonomi eller businesscase ser ud for vores kommune."

Udbud hurtigst muligt

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, SF's Sigurd Agersnap, mener, at man bør gå i gang med at forberede udbuddet hurtigst muligt. Han siger til Det Grønne Område:

"Det er bedre for kommunens økonomi og for muligheden for at drive en professionel fodboldklub, at stadion sælges fra. Så det er min klare holdning, at et salg skal gennemføres hurtigst muligt. Ankestyrelsens udtalelse har ryddet de sidste usikkerheder af vejen, og selv om processen har været langtrukken, så håber jeg, at vi kan få gennemført beslutningen nu," siger han.

Hos Radikale siger gruppeformand Gitte Kjær-Westermann:

"Vi har fået svar på mange tvivlsspørgsmål, og i Radikale er vi klar til udbud. Så får vi se, hvad der kommer ind, og om det er noget, der kan give mening for os som kommune, for vores borgere, kultur og idrætsliv, og for vores økonomi."

Hun forventer, at den videre proces med udbud af Lyngby Stadion behandles på mødet i Økonomiudvalget i juni.

"Det er en vanskelig sag med mange modsatrettede hensyn at tage. Det er ikke sikkert, vi ender et sted, hvor alle er glade for løsningen. Jeg synes dog, vi har haft en proces med flere inddragelsesrunder, hvor vi har haft mulighed for at afklare, lytte og forsøge at finde kompromisser."

Modstand fra Venstre

Lige siden Venstre som borgmesterparti blev stemt ned af K, S og SF, da der for rundt regnet ti år siden skulle laves en lokalplan for Lyngby Stadion, har partiet markeret sin modstand mod en udbygning af stadion. Det gør man fortsat, fortæller kommunalbestyrelsesmedlem og tidligere borgmester, Søren P. Rasmussen, til Det Grønne Område:

"Venstre har altid støttet vores lokale idrætsforeninger og klubber. Men når det kommer til at udbygge stadion, hvor det ligger nu, var vi imod, da lokalplanen blev vedtaget tilbage i min tid som borgmester. Vi var imod at placere stadion dér af hensyn til naboerne og på grund af generne og trafikken. De forhold har ikke ændret sig. Vi har hele vejen givet udtryk for vores skepsis, men jeg har bare ikke råbt det fra de højeste tinder. Hvor gerne vi end vil gøre, hvad vi kan for boldklubben, kan vi ikke andet end at sige tak, men nej tak, til udbuddet," siger han:

"Jeg har ikke noget at udsætte på projektet. Derfor har vi også medvirket til at få afdækket, hvordan det kan gøres, og under hvilke omstændigheder. Jeg vil ikke stå i vejen for andres ønsker og ideer. Det er klart, at S, K og SF vil gøre det, for det var jo dem, der stod bag den lokalplan. Men vi skal gøre op med os selv: Hvor meget og hvor tæt skal vi bygge ved et villaområde," spørger han - og fortsætter:

"Folk, der har købt hus i området, har været klar over, at stadion og Idrætsbyen er der. Problemet er, at man skal bygge så meget, så voldsomt, så tæt på dem. Det har de ikke været forberedte på. Konservative fortæller i Det Grønne Område, at de gerne vil minimere antallet af projekter i Lyngby, og det står Venstre da klar til at hjælpe dem med, hvis de vil bruge det flertal, vi har sammen. Vi kunne jo starte et tættere, borgerligt samarbejde ved enten at sige nej til udbuddet eller minimere byggeriet efter en dialog med naboerne."

Og fra Enhedslisten

Enhedslisten holder fast i modstanden mod projektet, fortæller Henrik Bang:

"Jeg er fortsat ikke tilhænger af en konstruktion med boliger i stadion. Lyngby Idrætsby skal være forbeholdt idræt. Jeg mener fortsat, at der er for store omkostninger i forhold til trafikken med mere på stadionområdet, der ikke er hensigtsmæssigt. Jeg syntes dog, at det var en fin idé at spørge Ankestyrelsen. Jeg opfattede det som en mulighed for, at andre partier tænker sig om. Det har de fortsat mulighed for."

Løsgænger og tidligere medlem af Venstre, Henriette Breum, er ikke vendt tilbage på Det Grønne Områdes forespørgsel om en kommentar til sagen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?