4. december 2020
Dorth Boss Kyhn og hendes familie oplevede, at der var slækket på sikkerheden mod smittefare, da de skulle tømme hendes fars plejebolig. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Dorth Boss Kyhn og hendes familie oplevede, at der var slækket på sikkerheden mod smittefare, da de skulle tømme hendes fars plejebolig. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dorthe mistede sin far: Sikkerheden manglede, da vi skulle tømme hans plejebolig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dorthe mistede sin far: Sikkerheden manglede, da vi skulle tømme hans plejebolig

Dorthe Boss Kyhn oplevede, at der ikke var tænkt over smittefaren, da hendes familie i al hast skulle tømme og fraflytte faderens plejebolig på Plejecenter Baunehøj. Udvalgsformand understreger, at Lyngby-Taarbæk Kommune har retningslinjer for tømning og indflytning

Opdateret 18. maj 2020 kl. 12:24
Det Grønne Område - 18. maj 2020 kl. 11:45
Af Mikkel Brøgger Petersen

Først var sikkerheden så stram, at Dorthe Boss Kyhn ikke kunne besøge sin 94-årige far på Plejecenter Baunehøj.

arrow Læs også: Indviet for anden gang: Sansehaven på Baunehøj er endelig helt klar

Efter faderens død oplevede Dorthe Boss Kyhn, at det for boligselskabet ikke kunne gå hurtigt nok med at få familien til at rydde op og fraflytte farens lejlighed.

Så hurtigt, at det skete på bekostningen af sikkerheden, som man nu havde et langt mere lemfældigt forhold til, fortæller Dorthe Boss Kyhn.

"Jeg kan ikke forstå, at kommunen står så stejlt på et besøgsforbud, når man så skal komme, når beboeren er død. Mig bekendt var der tre, der døde på samme afdeling som min far i samme uge, så det vil sige, at vi ikke har været de eneste pårørende, der har haft vores gang for at tømme vores slægtninges lejligheder. Det er grotesk og meget inkonsekvent," siger Dorthe Boss Kyhn til Det Grønne Område, som har forelagt formand for Social- og Sundhedsudvalget, Bodil Kornbek (S), kritikken. Hun siger:

"Jeg kan godt forstå, at man finder det inkonsekvent. Men det ændrer dog ikke på, at der er hjemmeboende, som uagtet at det ikke altid i disse virker logisk, må tilbydes en plejebolig, da de har et presserende behov. Boligen skal istandsættes inden indflytning. Hvor det er muligt, går håndværkerne ind i plejeboligen udefra via de små haver eller terrasser. Skal de ind i boligen via fællesarealerne på selve plejehjemmet, skal de naturligvis overholde retningslinjerne."

Inkonsekvent

Dagen efter faderens død opsagde Dorthe Boss Kyhn lejemålet. Hun fik at vide, at lejligheden være ryddet inden 14 dage.

"Vi syntes, at det var meget kort tid i disse coronatider. Men fik at vide, at boligselskabet så ville rydde det og sende regningen til os. Man kan dispensere rigtig meget i denne tid, og det bliver gjort. Det virker inkonsekvent, at imens han er levende må vi ikke komme, fordi der er besøgsforbud. Men når han var død, skulle vi komme," siger hun.

Dorthe Boss Kyhn og familien var dog bekymrede, for under flytningen ville de fortsat udgøre en smittefare.

"Vi lavede en aftale med personalet om at bruge bagtrappen. Men vi var nødt til at bruge elevatoren, som også bruges af andre. Vi rørte ikke nogen, men beboerne med demens er meget kontaktsøgende, og de kender os. Så det kunne være svært at overholde de to meters afstand. Der var også håndværkere, vi var til syn i lejligheden, og sidenhen var der flere håndværkere. Så der var andre end os, der gik frem og tilbage," siger hun og fortæller, hvordan hun mener, at Lyngby-Taarbæk Kommune i stedet burde have ageret.

"Kommunen har været meget fokuseret på besøgsforbuddet, fordi vi skal beskytte svage borgere. Men man har glemt, at der hele tiden sker fraflytningen, og hvad man så skal gøre der. Det kunne være dispensation. Jeg synes ikke, at man tænkte, at der var et problem her. Man burde lave rammer for, hvordan man flytter," siger hun.

Har retningslinjer

Bodil Kornbek understreger dog, at Lyngby-Taarbæk Kommune har egne retningslinjer ved tømning og indflytning i plejeboliger.

"Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til at forebygge smittespredning. Sundhedsstyrelsen har dog ikke helt specifikke retningslinjer for tømning og indflytning i plejeboliger, derfor har vi udarbejdet egne retningslinjer eksempelvis konkret tidspunkt for tømning af en bolig, antal deltagende pårørende, hvordan pårørende skal komme ind og ud mm. For håndværkere er der også aftaler ved istandsættelse af boliger, og de skal ligesom andre overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer for afstand, håndhygiejne, hosteetikette mm.," svarer Bodil Kornbek, når man spørger, om Lyngby-Taarbæk Kommune har en politik, når lejligheder tømmes.

Udvalgsformanden oplyser desuden, at der er borgere, der står på venteliste til en bolig på plejecenteret.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?