20. september 2021
Robert Jacobsens skulpturer af stål, kobber og messing er skabt til DtH i 1974 og opstillet i fælleshusets store gårdhave. Foto: Pernille Borenoff
gallery icon

Se billedserie

Robert Jacobsens skulpturer af stål, kobber og messing er skabt til DtH i 1974 og opstillet i fælleshusets store gårdhave. Foto: Pernille Borenoff
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DTU: Havekunst og arkitektur i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DTU: Havekunst og arkitektur i verdensklasse

De to ægtepar Koppel og Nørgård skabte et universitet, hvor stram arkitektur, haver og parker indgår i et naturligt samspil.

Det Grønne Område - 13. september 2021 kl. 11:45
Af Pernille Borenhoff

Allerede ved de allertidligste planer i 1958 for opførelse af Danmarks Tekniske Højskole, der skulle flytte fra alt for små lokaler i København til Lundtoftesletten i Lyngby-Taarbæk Kommune, fastslog arkitekterne Eva og Nils Koppel, at de ønskede et tæt samarbejde med haveakitekterne Edith og Ole Nørgård, der dengang i modsætning til Koppel var relativt ukendte.

Området blev opført som fire kvadranter.

"Det gør ingeniører trygge," som rektor Anders Bjarklev siger med et skævt grin.

Ved den officielle indvielse i 1974 rummede bebyggelsen i alt 293.000 kvadratmeter. Men ikke alt kan ses - under jorden er et seks kilometer langt tunnelsystem.

"Akiktektonisk set er auditorie- og kantinebygningerne de mest interessante," skriver Johannes Hedal Hansen og Jennifer Dahm Petersen i deres store værk om arkitekterne Eva og Nils Koppel, udgivet på forlaget Stranberg Publishing.

Disse er udført i formsprog, der spiller sammen med normalhusene og samtidig besidder de særlige fællesstræk såsom udpræget horisontal udstrækning, enorme forhaller og monumentale trappeforløb.

Virkemidlerne var usædvanlige for deres samtid og blev blanceret af haver, niveauspring og smukke lysindfald.

Mange bygninger har gårdhaver, der med frodige parklignende beplantninger, skifter karakter hen over året og står i kontrast til både de skovbevoksede områder og den stramme arkitektur. Desværre er der ifølge arkitekterne hår i suppen.

"Besparelser på budgettet til vedligeholdensen af de grønne områder og de seneste års fortætning af bygningsmasser udvisker i højt tempo den oprindelige idé, som gjorde DtH til en enestående gennemført campus....fordi Eva og Nils Koppels tilbageholdende arkitetksprog ikke lever uden smukke landskabelige omgivelser." (Koppel, s.320)

Synes du, at kommunen er der for dig?