9. juli 2020
Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Elena Elisseeva
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: "Det undrer mig virkelig, at vores sundhedsvæsen ikke bruger flere resurser på at minimere effekten af den skadelige stress"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: "Det undrer mig virkelig, at vores sundhedsvæsen ikke bruger flere resurser på at minimere effekten af den skadelige stress"
Debat Villabyerne - 13. marts 2020 kl. 14:55
Af Henrik Ravn Jakobsen, PSYCH-K® Facilitator, Bellevuevej 15, Klampenborg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT Forskningen synes at være klar i spyttet når det kommer til stress, især langvarig eller ubevidst stress er skadelig for vores helbred.

Immunforsvarets evne til at imødegå bakterier og virus reduceres kraftigt, hvis man er bekymret og stresset. På sigt kan der udvikles diverse fysiske og mentale symptomer, hvis situationen ikke ændres.

En af de situationer, der ofte fremkalder et stort niveau af stresshormoner i blodet, er at få stillet en alvorlig diagnose.

Hvis ikke vi har prøvet det selv, så kender vi sikkert alle nogen, der har stået i situationen. Det er heller ikke sjovt for lægen, der ofte ikke har nogen særlig kundskab i at formidle et sådant budskab, uden at det forsager en stor stressreaktion.

arrow Læs også: DEBAT: Bernstorffsvejs kapacitet er halveret

Det undrer mig virkelig, at vores sundhedsvæsen ikke bruger flere resurser på at minimere effekten af den skadelige stress, så folks eget immunforsvar bedre kan blive en medspiller i at genoprette et godt helbred.

At overlade helbredet alene til en kniv eller en pille, synes ikke på nogen måde at være optimalt.

Læger skal gøre det, de er bedst til, hvad enten det er kirurgi eller medicinering, men jeg vil kraftigt opfordre til, at man har en mere holistisk og integreret tilgang til den enkelte patient. Der findes mange muligheder for at afhjælpe de stresssymptomer i forbindelse med sygdom.

Men hvornår begynder det offentlige system at tage dem alvorligt og integrere metoderne i de tilbud, der kan gives til en patient?

Det vil klart være til gavn får den enkelte patient, men også samfundsøkonomisk vil der kunne frigøres store resurser.

Forskningen viser klart og tydeligt, at livsstil og livsindstilling (herunder stress) gør en markant forskel på, hvor meget behandling, man som borger har brug for, før man er tilbage på sporet igen.

Nyhedsbrev tilmelding

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

KONTAKT OS