21. september 2020
Lisbet Schmølker, formand for Hørsholm Seniorråd
Lisbet Schmølker, formand for Hørsholm Seniorråd
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hørsholm vil begejstre - gælder det også os gamle?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hørsholm vil begejstre - gælder det også os gamle?

Af Lisbet Schmølker, formand forHørsholm Seniorråd:

Opdateret 07. februar 2020 kl. 16:46
Debat Ugebladet Hørsholm - 07. februar 2020 kl. 16:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Så har kommunen afholdt to borgermøder indenfor de sidste uger. Det skal der kun lyde ros for.

At lave borgerinddragelse er en god ting, og jeg mener ikke, det er skindemokrati, men en proces, hvor denne borgerinddragelse også fører til at vi bliver hørt. Det giver inspiration til vores politikere og embedsmænd.

Senior/ældre/gammel - kald det hvad du vil, men alle os over 60 år, frisk som svag, vi "fylder meget" i kommunen. Ikke sådan at forstå at vi er besværlige, så langt fra.

MEN, MEN vi udgør mere end 30 procent af Hørsholms befolkning, og nok op mod 50 procent af skatteunderlaget i kommunen, som vi også har gjort det igennem et langt og aktivt arbejdsliv.

Derfor er det vigtigt at indtænke seniorer i al fagpolitik, i alle fagudvalg. Ikke kun i Social og Seniorudvalget (SSU) og Sundhedsudvalget (SU). Ingen silotænkning.

Tilbage til borgermøderne: Det første borgermøde var om kommunens idrætspolitik. Her var intet om seniorer i oplægget.

Vi ved, at aktive seniorer har et sundere liv fysisk som socialt. Dette holder os væk fra sygehuse og plejecentre. Dette er veldokumenteret og velunderbygget

Indtænk seniorer i kommunens nye idrætspolitik. Det gælder bl.a. halkapacitet og seniorkontingent. Indtænk også seniorer i "Team Kultur & Idræt".

I Sport-, fritids- & kulturudvalgets ansvarsområde står der intet om seniorer og interessevaretagelse for denne gruppe.

Hvorfor er seniorer ikke indtænkt i dette fagudvalg? Der står blot, at "Udvalget sikrer sundhedsfremmende tiltag inden for udvalgets opgaveområde" - er seniorer indtænkt i denne sentens?

Begrebet 'Sund Aldring' henviser til forventningen om, at den generelle levealder er stigende, og at borgerne generelt forventes at holde sig fysisk funktionelle frem til en stadig mere fremskreden alder.

Dette gøres bl.a. gennem en indsats som hverdagsrehabilitering og fysisk aktivitet og sport.

Det andet borgermøde: Hørsholmstrategien, udviklings- og planstrategi for Hørsholm Kommune. - Hørsholm vil begejstre ved at være fælles om det gode liv.

Her er fokusområderne: Børneliv - Byliv - Bæredygtighed. Denne strategi skal tegne den overordnede vision og retning for kommunens udvikling i et 12 årigt perspektiv, altså frem til 2032.

Ja... og hvor blev seniorerne af? Kun fem steder i den 31 sider lange rapport er nævnt noget om de ældre/seniorer.

Der blev i 2019 udarbejdet en flot, flot ældrestrategi; 'Hørsholm hele Livet - Hørsholm Kommunes ældrepolitik 2019-2025'.

Hvorfor indgår dette ikke som en del af den ny Hørsholmstrategi?

Der er mange delelementer, som med lethed kunne indtænkes. Som en logisk og naturlig del af strategien.

Lidt fakta: Andelen af +80årige borgere i Hørsholm er blandt de højeste i landet og vil stige i de kommende år. Ifølge befolkningsprognosen vil antallet af +80 årige stige med 46 procent frem mod 2027, således, at hver 10. Borger i kommunen i 2027 tilhører de +80årige.

Middellevetiden er en markør for den sunde aldring, og borgerene i Hørsholm har den tredje højeste middellevetid i hele landet, nemlig 82,4 år.

Ja, og jeg ved det. Kommunen kan ikke alene leve af os gamle. Den vil også gerne have unge familier til kommunen, og vil gerne gøre det attraktivt for dem at flytte til en kommune med gode daginstitutioner, skoler, gymnasier og fede sportsanlæg. Men det må ikke være på bekostning af os gamle.

Indtænk nu seniorerne på tværs af fagudvalg og interesseområder.

Gå nye veje - tænk på tværs. Hørsholm hele livet! Husk det - eksekver det!

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?