19. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regionsrådet vil sikre dialog med gymnasierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionsrådet vil sikre dialog med gymnasierne
Debat Taastrup - 02. januar 2019 kl. 18:46
Af Lars Gaardhøj (A) og Peter Frederiksen (V), regionsrådsmedlemmer i Region Hovedstaden
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fordelingen af de elever, der søger ind på gymnasierne i Region Hovedstaden, er en kompleks opgave. Regionsrådet er enigt om, at vi ønsker at komme tættere på elevfordelingen. Derfor har regionsrådet i Region Hovedstaden netop har besluttet, at indsætte medlemmer af erhvervs-, vækst- og forskningsudvalget til at være med i de fordelingsudvalg, der har ansvaret for elevfordelingen til stx og hf. Det sker for at presse på for et stærkt samarbejde og løfte arbejdet ud i offentligheden.

Vi ved, at der i de kommende år vil være flere udfordringer, når det gælder kapaciteten på stx i Region Hovedstaden. Der bliver flere elever til stx i København, mens der bliver færre elever til stx i Nordsjælland og på Vestegnen. Det er netop blevet afdækket i en analyse af den tværgående kapacitet og forventede søgning til stx, hf, hhx, htx og eux frem mod 2030, som Epinion har udarbejdet for Region Hovedstaden. Analysen viser også, at vi kan forvente, at de unge fremover kommer til at ændre deres søgning til ungdomsuddannelserne - færre vil søge stx, mens flere vil søge de andre gymnasiale uddannelser og eux. Udviklingen kommer til at udfordre elevgrundlaget for nogle af gymnasierne i Nordsjælland og på Vestegnen.

Derfor har erhvervs-, vækst- og forskningsudvalget i Region Hovedstaden henvendt sig til gymnasier andre steder, som optager relativt mange elever fra Vestegnen. Vores ærinde har været at opfordre til, at kapaciteten på disse stx-gymnasier justeres ned, så elever, der bor på Vestegnen, i højere grad går i gymnasiet, hvor de bor. Vores ønske er at sikre uddannelsesdækningen, så det også fremover er muligt at få en stx-uddannelse i nærheden af, hvor eleverne på Vestegnen bor.

Et af regionsrådets værktøjer i styringen af kapaciteten på stx og hf er, at vi kan indstille til Undervisningsministeren, at hun fastlægger, hvor mange elever, et alment gymnasium kan optage ved at lægge loft over kapaciteten. Men i Region Hovedstaden søger eleverne på kryds og tværs af fordelingsudvalg og ungdomsuddannelser, og det er derfor vanskeligt at forudsige, hvordan effekten af et kapacitetsloft bliver. Hvem skal sænke kapaciteten for at øge antallet af elever hos nogle andre? Og vil eleverne så søge til private gymnasier eller andre ungdomsuddannelser i stedet for at tage imod tilbuddet om en plads på det gymnasium, der mangler elever? Så længe regionsrådet ikke kan påvirke kapaciteten på de private gymnasier og på erhvervsgymnasierne, er det yderst vanskeligt at sikre uddannelsesdækningen. Men vi håber, at vi kan øge samarbejdet mellem gymnasierne ved at indtage en aktiv, dialogsøgende rolle i de fire fordelingsudvalg.