19. februar 2019
Knud Anker Iversen er medlem af Alternativet i Høje-Taastrup
Knud Anker Iversen er medlem af Alternativet i Høje-Taastrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På kort sigt - sparede penge. På langt sigt - øgede udgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På kort sigt - sparede penge. På langt sigt - øgede udgifter
Debat Taastrup - 10. september 2018 kl. 17:30
Af Knud Anker Iversen og Steffen Schjødt Koch, Alternativet Høje-Taastrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mon ikke tiden er inde til at revurdere den måde kommunen skal få et budget til at hænge sammen? Som det er nu, handler det om år for år at få tallene til at balancere, velvidende at penge sparet i 2019 i en række tilfælde kommer igen som forstærkede udgifter senere. Blot fordelt på andre poster.

- Penge sparet på at give lærerne en ekstra undervisningstime oveni alle de timer de allerede har, vil have dramatiske følgeudgifter senere i form af endnu flere lærere, der går ned med stress, større sygefravær, elever der p.g.a. flere vikartimer eller aflyste lærer mindre, øget søgning til privatskoler.

- Lukning af Miljø- og EnergiCentret er en kortsigtet besparelse, der nemt kan give ekstra udgifter senere til at de opgaver der i dag løses af ildsjæle nu skal søges løst via pressede medarbejdere på rådhuset, lukket reparationsmulighed samtidig med at kommunen på anden vis ønsker at brande sig som en klimakommune.

- Lukning for bus 850 giver kortvarig besparelse, men de ældres mindre selvhjulpethed vil givet afstedføre øget behov fro hjemmehjælp og hjemmepleje.

- At presse endnu flere børn ind i SFOerne sparer penge, men kan meget nemt i efterfølgende år afstedføre en øget udgift til børn og unge der mistrives begrundet i manglende voksenkontakt. Udgifter der viser sig senere fordelt på andre konti.

Der kan nævnes flere eksempler på at budgetsystemet presser politikerne til at tænke kortsigtet. Skruen uden ende, der betyder nye sparerunder i 2020, 2021 osv. Måske skulle man gøre oprør og reagere overfor den kortsigtede økonomitænkning som Folketingets flertal udstikker. Når man kan regne med dynamiske effekter i Finansministeriet - hvorfor kan man så ikke også gøre det i en kommune?