15. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landbrugets vigtige betydning for samfundsøkonomien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbrugets vigtige betydning for samfundsøkonomien
Debat Stevns - 10. december 2019 kl. 11:36
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man skal i disse turbulente fake news-tider ikke tro på alt, hvad der står at læse i avisen - og åbenbart heller ikke DAGBLADET!

Forleden læste jeg en stort opsat artikel i DAGBLADET om en nyudgivet bog skrevet af en for mig i økonomisammenhæng ukendt journalist K. Hansen.

Budskabet i DAGBLADET's artikel var, at dansk landbrug nu i samfundsøkonomisk sammenhæng fyldte så lidt, at det var på tide at lukke erhvervet - kort og godt og intet mindre!

Jeg studsede selvsagt over artiklens stort opsatte budskab, som jeg som læser stillede mig tvivlende over for rigtigheden af.

Det er jo ikke nogen nyhed, at et primært erhverv som landbruget nominelt i forhold til en moderne udviklet økonomi som den danske udgør en lille del.

Sådan er det i alle udviklede moderne økonomier. Og det skal vi som borgere være glade for - for det er jo en bekræftelse på, at vi alle er blevet rigere!

Nogle dage senere hæftede jeg mig så ved en artikel om samme principielle spørgsmål i et andet medie, hvor ingen mindre end Danske Banks cheføkonom ud fra et foredrag var citeret for en udmelding om, at landbrugserhvervet - trods den i dagens moderne danske samfundsøkonomi nominelt lille procentdel af BNP - ja, så var Danske Banks cheføkonoms udmelding (citat): at landbruget også i dag fortsat har en meget stor betydning for samfundsøkonomien.

Altså den diametralt modsatte konklusion end refereret af DAGBLADET - draget af en kompetent og velanskrevet økonom i Danmarks største bank. I sin redegørelse opridser cheføkonomen som professionel fagøkonom grundlaget for sin udmelding.

Jeg selv ejer i dag produktivt skovbrug i mindre omfang i Danmark, men større i Sverige. Som læser er det da med forundring, at jeg læser en så bombastisk opsat artikel i DAGBLADET.

I Sverige er man trods landets betydeligt større arealressource fra officielt hold optaget af at beskytte og sikre den produktive landbrugsjord af hensyn til forsyningssikkerheden.

Det er ikke lige til i Sverige at få lov til at tilplante åbne landbrugsarealer!

Ligeledes må jeg konstatere, at der i Sverige er langt større respekt og langsigtet forståelse for betydningen af et produktivt skovbrug som råvareproducent til gavn for den svenske økonomi.

Skovbruget i Sverige svarer forenklet sagt betydningsmæssigt med den afledte industrieffekt til den betydning, som primærlandbrugets råvareproduktion har for dansk økonomi.

Mit svenske skovbrug er dobbelt miljøcertificeret FSC og PEFC, hvilket sikrer en optimeret udnyttelse af naturressourcen samtidig med at de samfundsmæssige interesser tilgodeses.

Jeg noterer mig tillige, at journalisten i DAGBLADET's artikel refererer et angreb på den private ejendomsret.

Ak ja, tingene er så forskellige. I Sverige føres der fra regeringshold (socialdemokratisk ledet!) en bevidst politik på at fremme privat ejerskab af jorden - herunder især skovbruget, som i midt og mellem Sverige er domineret af store skovkoncerner. Sveaskog er således forpligtet til årligt at sælge ud af de store statsejede skovarealer for at sikre privatisering af ejer forholdene.

Sådan kan man jo som læser blive forundret over, hvordan tingene engang imellem vendes på hovedet om de samme principelle spørgsmål.

Svaret på nutidens udfordringer er ikke at skrue tiden tilbage og forsage alt opsummeret forskning og viden. Udfordringerne skal mødes med fornyet innovativ indsats på alle fronter.

Denne dynamiske fremtidsorienterede tilgang og vinkling savner jeg meget som læser af DAGBLADET's artikel lørdag 16. november 2019.

Flemming Duus Mathiesen
Møllevej 54

Kongsted

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?