6. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frisklavet mad på alle plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frisklavet mad på alle plejehjem
Debat Stevns - 17. april 2021 kl. 10:28

En af de store glæder, der er ved at være debattør, er, når der kommer en reaktion. Tak til Johnny Andersen, Pårørenderådet Hotherhaven, for positive spørgsmål, i hans indlæg: »Omsorgen for pensionisterne« DAGBLADET 15 april, til mine indlæg om frisklavet mad på alle plejehjem, i stedet for opvarmet, gammel mad, som sker mange steder.

Af naturlige årsager er jeg ikke inde i madlavningen på alle plejehjem. Jeg bemærker, at der er kommet nye køkkener på Plejehjemmet Hotherhaven 2017-2018. Om det betyder, at den varme mad der bliver frisklavet, eller om den bare bliver opvarmet, ved jeg ikke.

Der var mange plejehjem, der søgte tilskud, under sidste regering. Ikke mindre end 425 millioner kroner udbetalte ældreminister Thyra Frank til nye køkkener, hvor desværre en stor del af pengene gik op i røg. Og fine ovne til at varme maden op i.

Svarene til Johnny Andersen er:

Du mener selv, at maden kan forbedres. Til f.eks. »som vor moder lavede det«. Det er naturligvis målet. Om det bliver dyrere eller billigere i kroner, er politikernes opgave - de er valgt til at løse det. Måles der i glæde og sundhed, vil der spares mange, mange penge. Vi taler om livskvalitet og helbred. Underernæring gør syg.

Lidt bekymrende læser jeg dit postulat: »Ingen har taget skade af maden«. Skal det ske, før man skal skifte den gamle opvarmede mad ud, til frisklavet mad hver dag?

Undersøgelser viser faktuelt, at beboerne spiser mere, når maden bliver lavet på plejehjemmene. Mindre madspild og større arbejdsglæde hos personalet (Læs Ældre Sagen). Skal man gå i det gamle tøj om sommeren, fordi man ikke fryser?

Flere byer (Aarhus til eksempel) er nu gået over til frisklavet mad på plejehjemmene. Plejehjembeboerne betaler naturligvis det samme som før. Der er regler for disse ting. Vi betaler alle skat. Nogen har børn i skolen, andre ikke. Her må de brede åg betale til fælles byrde.

De ældre på plejehjemmene er nogle af samfundets svageste borgere. Dem skal vi vise respekt og værdighed. Maden er én af de sidste store glæder. Glæde giver vi ikke ved at servere gammel, opvarmet mad. Håber, at det giver mening.

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2

Strøby Egede

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?