24. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Første mål er nået - nye venter forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første mål er nået - nye venter forude
Debat Stevns - 09. juni 2018 kl. 08:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Første mål er nået - pendlerne får rabat.

I forbindelse med Movia.s udmelding i 2016 om kraftige prisstigninger for brugere af den offentlige transport rejste Socialdemokraterne sagen i Kommunalbestyrelsen på Stevns.

En enig kommunalbestyrelse stod herefter bag arbejdet med at sikre, at prisen for rejsende fra Stevns var sammenlignelig med øvrige rejsende på Sjælland.

Der blev arbejdet med Movia samt henvendelse til Folketinget, hvor vi som parti stod i spidsen for, at der blev afsat en pulje på 60 millioner kroner, der skulle kompensere for de kraftige prisstigninger for pendlerne, der fik prisstigninger på mere end fem procent.

Vi hilser det velkommen, at dette nu bliver udmøntet, således at rejsende fra Rødvig og Store Heddinge fremover betaler samme takst som rejsende fra f.eks. Hundested, der har samme antal zoner og samme afstand i kilometer til København.

Første mål er nået, og der er nu cirka fire år ti,l at denne pulje er opbrugt, og det er tid til at forhandle en ny takstordning for pendlerne.

Næste mål er at rejsende, der anvender rejsekort og enkeltbillet, også får en prisreduktion. Det er fuldstændigt vanvittigt, at det koster henholdsvis 91 og 132 kroner at rejse fra Rødvig til København afhængig af betalingsform.

Målet med at omlægge taksterne var, at de skulle være overskuelige og gennemsigtige for brugerne af systemet. Men ukendskab til takstsystemet vil på en rejse tur/retur mellem København og Rødvig betyde følgende:

o 264 kroner betaler du som rejsende, hvis du køber enkeltbilletter (to gange 132 kroner).

o 182 kroner betaler du for samme rejse, hvis du bruger Rejsekortet (to gange 91 kroner).

o 150 kroner betaler du for samme rejse, hvis du køber en 24-timers billet til 1-99 zoner.

Det er en prisforskel på op til 114 kroner for samme rejse!

Som en lille tilføjelse har jeg netop været Berlin i forrige weekend. Et Tageskarte - som er et dagskort og dækker samme rejseområde som rejsen fra København til Rødvig - koster 7,70 euro, hvilket svarer til 57,37 kroner for en enkelt person.

Det betyder, at den periodevise bruger af det offentlige rejsesystem betaler mere end den bruger, der har kendskab til systemet og kun undtagelsesvis gør brug af den offentlige transport.

Det nye prissystem er ikke enkelt, retfærdigt og gennemskueligt. Det er simpelthen dumpet med et brag, og derfor er kampen ikke slut.

Vi skal videre på det politiske og administrative plan, og problemet er og vil blive bragt op i rette fora. Det gælder i forhold til Movia samt partiernes kontakt på Christiansborg.

Steen S. Hansen
Socialdemokratiet

første viceborgmester på Stevns