22. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere penge betyder blot længere sagsbehandlingstid på Jobcentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere penge betyder blot længere sagsbehandlingstid på Jobcentret
Debat Stevns - 28. maj 2019 kl. 12:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Michael Graakjær foreslår i sit indlæg i Dagbladet (tirsdag 21. maj), at man øger bevillingen til Jobcentret for at forbedre sagsbehandlingen.

Men flere penge vil kun betyde, at sagsbehandlingstiden forlænges. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem Beskæftigelsesministeriets bundplacering og det høje udgiftsniveau. Det er et faktum, at sygemeldte borgere på skift får sat sagerne i stå eller afsporet.

Hvad er afsporing? Det er arbejdsprøvninger, der iværksættes uden at afdække noget som helst. Det er træningsprogrammer der blot skal få tiden til at gå. Det er tvungne psykologsamtaler, der kun har til mål at gøre borgeren endnu mere konfus.

Man har i øvrigt ikke pligt til at udtale sig om noget som helst til en psykolog, som man ikke selv har valgt. Problemet er, at de færreste borgere er klar over det.

De sygemeldte borgeres sager skal oplyses, ikke afspores. Hvis sagerne ikke er tilstrækkelig oplyst, kan der ikke træffes korrekte afgørelser. Og jo længere sagen varer, jo mere syg bliver borgeren.

Jeg foreslår, at vore politikere i stedet kontakter de fem kommuner, som ligger bedst på Beskæftigelsesministeriets opgørelse, samt de fem kommuner, som løser opgaven billigst. Lær af deres erfaringer!

Hvad de sygemeldte borgere angår, bør der sættes tidsrammer for sagsbehandlingstiden - ellers mister man muligheden for, at borgeren igen kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

De ikke arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal have deres sager oplyst, ikke sat i stå. Hvis borgeren skal vende tilbage til arbejdsmarkedet i et fleksjob, bør sagsbehandlingen vare max. to år. Varer den længere, ender alt for mange borgere på pension i stedet.

Hvor længe må en pensionssag vare? 10 år eller endnu mere? Sæt i stedet en tidsramme på tre max. fire år. Tidsrammerne vil betyde, at der i en overgangsperiode vil blive bevilget flere fleksjob og førtidspensioner, men det vil udjævnes over tid, da ingen kan få tildelt hverken fleksjob eller pension uden, at sagen er fuldt oplyst i henhold til lovgivningen.

Med tidsrammerne bliver Jobcenteret tvunget til at fokusere på sagernes oplysning, flere kommer i arbejde, mens de kan, og Jobcentrets drift bliver billigere, fordi der ikke længere bruges tid og penge på afsporing af sager.

Susanne Nielsen
Grusgravvej 10
Tommestrup