8. marts 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et værdiskred i rollen som politiker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et værdiskred i rollen som politiker
Debat Stevns - 23. februar 2021 kl. 12:51

Stevns har fået en tilflytter, hvis profession er politik. Da han for tiden hverken har en lands- eller lokalpolitisk post, føler han sig åbenbart arbejdsløs. Han virker som en flue i en flaske med sine utallige indlæg om alt muligt. Målet er tydeligvis at undgå at blive glemt, så han igen kan indtage en plads i folketing og kommunalbestyrelse.

Tilfældet Martin Henriksen bør minde os om, at der i tidens løb er sket et skred i selve politikerrollen. Når man læser om de tanker, der i 1800-tallet udviklede sig omkring repræsentativt demokrati, var det en gængs opfattelse, at det repræsentative bestod i, at en egn eller en befolkningsgruppe af deres midte valgte en person, der så at sige inkarnerede egnen, gruppen og dens synspunkter og interesser. Det repræsentative lå altså i, at det var i kraft af sit erhverv og sine daglige sociale kontakter, at et menneske havde forudsætning for at repræsentere et »bagland«. Folkevalgte i et demokrati var altså personer, der i kraft af deres virke og erfaringer for en periode trådte ind i de lovgivende forsamlinger og på et tidspunkt vendte tilbage til deres normale sociale liv.

Sådan blev det aldrig rigtigt her i landet. Allerede fra den først valgte rigsdag er der eksempler på levebrødspolitikere, og det er ikke dem, der har efterladt sig det bedste historiske eftermæle. I dag er professionaliseringen af politikerhvervet næsten total, og hvis det ikke blot bruges som springbræt i en almindelig karriereplanlægning, er det åbenbart utænkeligt, at en politiker, der er så uheldig at miste sine poster, skulle overveje at finde sig et almindeligt civilt arbejde.

Bjarne Hjorth Andersen
Varpelev Bygade 12

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?