19. oktober 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirkegårdstakster: Kirken har et ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkegårdstakster: Kirken har et ansvar
Debat Rudersdal - 13. oktober 2020 kl. 15:06
Af Niels Erik Andersen, Skovgårdskrogen 6, Birkerød

I Frederiksborg Amts Avis lørdag den 10. oktober argumenterer Hemming Larsen for, at kirkegårdene ikke er en folkekirkelig opgave. Hemming Larsens hovedargumenter er følgende:

arrow Læs også: DEBAT: Er kirkegårdene en folkekirkelig opgave?

- Begravelsesvæsenet i Danmark er for alle uanset religiøst tilhørsforhold, og kun i størrelserordenen 70 procent af borgerne i Rudersdal Kommune er medlemmmer af folkekirken.

- Menighedsrådene bør alene bruge sine ressourcer (arbejdsindsats og den opkrævede kirkeskat) på at skabe liv og vækst i og omkring kirker og sognegårde og ikke på driften af noget, der »ikke er en speciel kirkelig opgave«.

I modsætning til Hemming Larsen vil jeg ikke udlukke muligheden for, at folkekirken (menighedsrådene eller provstiet) i Rudersdal overtager eller bidrager til driften af kirkegårdene. Jeg mener, at det i høj grad er en folkekirkelig opgave at sikre, at efterladte, der ønsker det, uden en urimelig stor økonomisk byrde kan have et gravsted, hvor de kan mindes deres afdøde. Det er desværre ikke tilfældet i Rudersdal Kommune, hvor kirkegårdstaksterne er urimeligt høje, fordi kommunalbestyrelsen urimeligt fastholder, at kirkegårdene skal være 100 procent brugerfinansieret.

Hvis kirkerne går ind i kirkegårdsdriften, vil det medføre en forøgelse af kirkeskatten. Jeg ser tre mulige finansieringskilder til drift af kirkegåde: Brugerbetaling, kommuneskat og kirkeskat.

Pt. har vi 100 procent brugerbetaling. Hvis situationen skal ændres, og det mener jeg den skal, så vil jeg ikke udelukke muligheden for, at kirken på en eller anden måde skal gå ind i driften. I givet fald forestiller jeg mig, at kirkegårdstaksterne skal være lavere for folkekirkemedlemmer end for ikke medlemmer.

Som medlem af Birkerød Menighedsråd vil jeg arbejde for, at vi får lavere kirkegårdstakster, og hvis ikke kommunalbestyrelsens holdning kan ændres, må vi se på andre muligheder.

arrow Formand: Kirkegårdsdrift er en naturlig opgave for folkekirken
04. oktober 2020 kl. 19:46 Opdateret: kl. 14:15
arrow Formandskandidat: Den vigtigste opgave er at få kirkegårdstaksterne ned
15. september 2020 kl. 19:36 Opdateret: kl. 19:36
arrow Borgmester går i rette med provst: Betaling via skat er jo ikke gratis
15. september 2020 kl. 11:45 Opdateret: kl. 11:45
Kunne du godt tænke dig at arbejde mere hjemmefra?