18. oktober 2021
Tastatur
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Hvorfor forsvinder Birkerøds kunst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Hvorfor forsvinder Birkerøds kunst?

Ulla Mottlau
Vandtårnsvej 24
3460 Birkerød

Debat Rudersdal - 26. september 2021 kl. 09:05

Jeg er rimelig rystet over, at det store stålrelief i biblioteksbygningen er forsvundet. Mener, det er et værk af Markan Christensen, og dette smukke kunstværk er som skabt til bygningens arkitektur. Fik via kommunens kunstdepot oplyst, at det ikke er sikkert, værket kommer tilbage, hvilket ville være en stor skam!

Generelt virker det som om der i årerne efter kommunesammenlægningen tyndes voldsomt ud i Birkerøds gamle kunstsamling, idet væsentlige værker forsvinder.

Ved sammenlægningen indeholdt Birkerød kommunes kunstsamling 3.200 værker (ikke mindst takket været tidligere byrådsmedlem Mogens Schmidt), Søllerød Kommune rummede 900 stk.

Borgerne i Birkerød kan vel ikke være tjent med en strategi, der fjerner byens særpræg som kunstnerby, afskærer mødet med kunsten og bremser viden om, at mange af Danmarks største kunstnere netop har boet i vor by og er repræsenteret i samlingen.

Birkerøds bladtegnere er ydermere et særkende, deres tegninger har længe været forsvundet, men en mindre del af værkerne kan endelig genses i biblioteksbygningen. I den nuværende læsesal (tidligere byrådssal) og store mødelokaler er der tillige tyndet godt ud i betydningsfulde værker.

I selve biblioteksrummet er kunst fjernet fra væggene og den kæmpe mobile skabt af Ib Geertsen er "gone with the wind."

Før i tiden var der lettere adgang til Administrationsbygningen (Birkerød gamle Rådhus), hvor vi som borgere kunne opleve samlingen og beundre for eksempel Richard Mortensens cirka 24 litografier (sort tusch) samt kunstnerens oliemalerier.

Men hvor finder vi nu værkerne af Per Kirkeby, Kurt Trampedach, Hans Scherfig, Henry Heerup, Ib Geertsen, Christine Swane, Asger Jorn, Sven Wiig Hansen, Carl Henning Pedersen og mange flere?

Burde Rudersdal Kommune ikke opfylde deres løfte "Borgerne skal kende kommunens kunst" (Rudersdal Avis 22.01.15)?

Lad os håbe på, at den fremtidige indsats for formidling, synlighed og information om kunstnere og værker i samlingen bliver opfyldt via udstillinger, "åbent Hus-"arrangementer samt et detaljeret og tilgængeligt register over kunstsamlingen.

Dette mål ville være til glæde for os alle.

Rejser du til udlandet i år?