17. oktober 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Separatkloakering og vandstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Separatkloakering og vandstand

Af K. Riis Andersen, Formand for Holte Grundejerforening

Debat Rudersdal - 21. marts 2021 kl. 08:57

Holte Grundejerforening er glade for debatten i nærværende medie med formanden for Miljø- og Teknikudvalget (Court Møller, R, red.) om en af de største investeringer og anlæg af betydning for borgerne i mange år.

Debatten er vigtig, fordi Novafos oplæg ikke umiddelbart opfylder Miljøbeskyttelseslovens formål, og samtidig placerer en ikke ubetydelig udgift på gennemsnitligt 60000 kroner hos cirka 75 procent af grundejerne.

Da planerne endnu ikke er færdige for hele Rudersdal, bør der ikke træffes beslutninger herom, før der foreligger et fuldstændigt billede af omfanget for afledning af vand uden at forårsage problemer for andre og en retfærdig omkostningsfordeling for separat kloakering i Rudersdal.

I Holte Grundejerforening er vi glade for, at formanden for Miljø- og Teknikudvalget udtaler, "at alle i kommunen bidrager til fællesskabet og betaler solidarisk over spildevandstaksten for drift og vedligehold."

Det er dog foreløbig med undtagelse af berørte grundejere i de separat kloakerede områder, som fortsat vil have en ekstra udgift på cirka 60000 kroner for et samfundsskabt klimaproblem, hvor vi reelt blot opsamler regnvand. Det synes vi ikke er rimeligt.

Novafos og Rudersdal Kommune mener ikke, de kan dække udgifter på en privat matrikel, fordi der er tale om et kommunalt selskab. Af Novafos koncerndiagram fremgår imidlertid, at det er et holding A/S med en række underlagte A/S såsom Novafos Spildevand Rudersdal A/S.

Med andre ord kan der drives virksomhed inden for aktieselskabslovgivningen. Andre aktieselskaber kan tilbyde opgravning og nedlæggelse af eksempelvis fibernetkabler for en mindre standard tilslutningsafgift, hvorved ejeren betaler på egen grund. Samtidig ville alle borgere over taksterne bidrage til en fælles opgave. Det er vel rimeligt?

Forslaget serveres hermed for Rudersdal Kommunalbestyrelse.

Det kunne sikre flere grundejeres positive tilgang fremfor deres hævdelse af deres ejendomsret.

Furesøens vandstand er et stigende problem, og Udvalgsformandens opfattelse af, at en 2,5 procents større tilførsel af vand er meget lidt og hurtigt udjævnes, kan vi ikke genkende i Holte Grundejerforening.

Udover den af Rudersdal planlagte tilførsel skal tillægges de to øvrige kommuners rørlagte tilførsel samt tilførsel fra de naturlige tilløb i trit med den stigende nedbørsmængde.

Der er reelt tale om en meget større og stigende procentdel, hvor effekten i den østlige del af Furesøkalv forværres under kraftige vestlige vinde også med stigende grundvandsstand til følge. Kapaciteten for stemmeværket ved Frederiksdal er utilstrækkelig.

Den nemmeste og billigste løsning er at sænke vandstanden i Furesøen for at skabe et beredskabsrum og øge gennemstrømningen. Naturligvis uden at de fredede områder og gennemstrømningen af Mølleåen kompromitteres.

Det må være muligt i samarbejde med de øvrige kommuner. Det er jo ikke vand, vi kommer til at mangle.

Afslutningsvis omtaler udvalgsformanden, at nye tættere kloakker vil føre til stigende grundvandsstand, som nuværende lovgivning ikke kan afhjælpe. På den anden side nytter det jo ikke at løse et problem ved at skabe et nyt. Retfærdig omkostningsfordeling og bortledning af vand, der ikke skaber problemer for andre.

Det må være til almenvellets bedste.

Rejser du til udlandet i år?