19. juni 2021
DN synes ikke, at discgolf harmonerer med urørt skov.
DN synes ikke, at discgolf harmonerer med urørt skov.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Omdan ikke skoven til sportsanlæg - drop disc-golf i Rude Skov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Omdan ikke skoven til sportsanlæg - drop disc-golf i Rude Skov

Af Per Mølgaard Danmarks, Bestyrelsesmedlem, Danmarks Naturfredningsforening Rudersdal

Debat Rudersdal - 10. maj 2021 kl. 09:00

Rudersdal Kommunes forvaltning har sagt ja til ønsket om at anlægge en disc- golfbane i den sydlige ende af Rude Skov. Naturforvaltningen derimod har modsat sig et anlæg af denne størrelse. Det drejer sig fuldt udbygget om 20 ha for en bane med 18 kurve placeret på betonfundamenter støbt ned i jorden. Til sammenligning er Fugleværnsfondens areal i Vaserne på 14 ha. Dertil kommer behov for parkering, som kan ske ved Rudegård Stadion, dog med den tilføjelse at det er på den anden side af Kongevejen, og at villavejene i nærheden forventes at blive brugt.

Hvad er en disc-golfbane? Det kan man se på nettet. Man kaster en frisbee mod en kurv fra et tee sted, ligesom når man slår til en golfbold. Det hedder disc, fordi frisbee er et registreret navn. Man bruger et antal kast til at få discen i kurv. Man kan spille flere sammen, og det er på den måde et godt, socialt spil, og ikke så kostbart som almindelig golf.

For alle de eksempler der er vist på nettet er banerne anlagt i åbne parker, ikke i skove. I skoven står træerne for tæt til, at man kan kaste discen.

Det står endda i teksten fra kommunens forvaltning, at man forestiller sig, at der fældes træer og ryddes i forbindelse med anlæg af disc-golfbanen. Der skal også graves fundament til de standardiserede kurve, så skoven ændrer karakter. Det bliver en park - en tivolisering af naturen, med reduceret plads til vildt dyre- og planteliv.

Der er allerede et halvt hundrede disc-golfbaner i Danmark, alle anlagt i nærheden af idrætsanlæg eller i parker, altså steder hvor der i forvejen er stor fritidsaktivitet. Anlæg i skov synes ikke eksisterende. Ved eventuelt anlæg i Rude Skov i nærheden af Rudegård Stadion, vil denne bane i Rudersdal i løbet af kort tid også blive klassificeret som anlagt i forbindelse med et eksisterende idrætsanlæg. Hermed bliver skoven de facto reduceret i omfang og naturindhold.

Det vil selvfølgelig ændre skovens udseende i retning af en park, og er ikke foreneligt med de øvrige tiltag, der i iværksat for at skabe mere natur i skoven. Ej heller med ønsket om øget biodiversitet på Kommunens arealer.

Som det fremgår af beskrivelsen i Kommunens plan, har Naturstyrelsen modsat sig anlæg af denne type i Rude Skov, der er udlagt til urørt skov, og ikke til skov med flere fritidsaktiviteter. Der er allerede en bane til mountain bike længere mod nord i Rude Skov.

Fra DN Rudersdal støtter vi kraftigt Naturstyrelsens holdning om ikke at anlægge disc-golfbaner i skoven.

Skal der anlægges en disc- golfbane i Rudersdal Kommune, vil vi foreslå, at det sker på et landbrugsareal, der skal tages ud af drift. Det kunne endda være en mulighed for at skabe et ekstra dækningsbidrag til driften af gården ved at leje ud til en disc-golfklub, i lighed med privatejede golfbaner. Man kan hen ad vejen forbedre oplevelsen på et landbrugsareal ved at plante træer og buske, og anlægge hegn på strategisk valgte steder, så banen gøres udfordrende. Der er flere områder i Kommunen hvor man må kunne dække behovet for denne aktivitet, langt bedre end ved at omlægge en naturlig skov til park for "discere".

Vi anerkender det stadig stigende behov for at kunne udfolde os fysisk i naturen. Coronaen har om noget lært os at sætte pris på udendørs aktiviteter. Men at bruge værdifuldt skovnatur til formålet, vil være i direkte modstrid med bestræbelserne på at forbedre leveforholdene for sårbare dyr og planter.

Som eksemplet fra Valby Parken kan der findes masser af steder i det kulturprægede landskab, hvor en sådan aktivitet kan indpasses.

Så lad os give den vilde natur lidt tiltrængt pusterum, og henlægge de mest forstyrrende aktiviteter til det mere hårdføre kulturlandskab.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?