1. marts 2021
Randi Mondorf (V).
Randi Mondorf (V).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Nye velfærdsløsninger til ældreområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Nye velfærdsløsninger til ældreområdet

Af Randi Mondorf (V)
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget

Debat Rudersdal - 23. januar 2021 kl. 09:04

Nye tider og nye muligheder sætter skub i nytænkningen af velfærdsløsninger til ældreområdet. Det sætter også gang i overvejelser om, vi kan prioritere anderledes til større gavn for borgerne.

Der er netop præsenteret et oplæg for kommunalbestyrelsen. Det er en investeringstankegang, hvor der tænkes i en udvidelse af tilbudsviften og kapaciteten i kommunen.

Baggrunden er, at Rudersdal kommune de næste ti år ser ind i et decideret ældreboom, hvilket sætter ikke mindst antallet af plejeboliger under pres.

Samtidig ser vi en udvikling, hvor en lineær fremskrivning af plejepladser er meget kostbar, men nok heller ikke er nødvendig, - heldigvis - fordi ældre mennesker bliver stadigt mere raske og kan klare sig længere med hjælp i eget hjem - og også har et bedre liv i eget hjem. Og så åbner teknologien nye muligheder for at passe eksempelvis egen medicinering selv.

Alt i alt en kombination af muligheder og udfordringer, som danner grundlag for kreativitet og nytænkning.

I mit arbejde i Social- og Sundhedsudvalget lægger jeg vægt på, at vi skal være kreative og udvikle nye løsninger, men også på at involvere borgerne mere i, hvad de oplever som det vigtigste.

Det skal vi først og fremmest, fordi borgerne kan få et bedre liv med en højere livskvalitet, - opnå mere selvstændighed og indflydelse på eget liv.

Hvordan kunne en udvikling af ældreområdet så se ud?

De tanker og ideer, vi arbejder med, er eksempelvis boligformer. Mange ældre mennesker efterspørger forskellige former for bofællesskaber med tilknyttede servicefunktioner. Den mulighed ønsker vi at udvikle.

Inddragelse og aflastning af pårørende er også et udviklingsområde. Vi vil gerne kigge på at udvide åbningstiden på vores daghjem, så de pårørende kan aflastes mere. Eller vil en kombination af mere tid på et daghjem og udvidet hjemmepleje kunne hjælpe borgeren så meget, at der er mulighed for at blive længere i eget hjem?

Men det skal ikke bare være mere hjemmepleje, men derimod lige den hjemmepleje, som borgeren selv har brug for. De skal være med til at bestemme, hvad det giver mest mening at bruge timerne på.

Sidst men ikke mindst skal der fokus på at forbedre overgangen fra hospital til egen bolig. Med flere ældre, er det en situation, som der er stadigt flere af. Overgangen fra hospital til videre pleje i eget hjem, kan eksempelvis forbedres ved mindre ændringer i hjemmet, anskaffelse af hjælpemidler, og et velfungerende samarbejde med egen læge.

Det er en rigtig spændende udvikling, vi ser ind i, og i det forløb glæder jeg mig over den gode dialog med seniorrådet i kommunen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?