14. juni 2021
Skovrider Kim Søderlund. Foto: Allan Nørregaard
Skovrider Kim Søderlund. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ingen planer om at flytte den gule vandresti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ingen planer om at flytte den gule vandresti

Af Kim Søderlund, skovrider i Naturstyrelsen

Debat Rudersdal - 16. maj 2021 kl. 09:04

Tak til Annemarie Aasmul for det velmenende og engagerede læserbrev her i avisen 21. april med overskriften: Lad min kønne stump trampesti i Rude Skov forblive intakt.

Jeg kan berolige Annemarie Aasmul - og alle andre - med, at vi i Naturstyrelsen bestemt ikke har planer om at nedlægge eller flytte den gule vandresti på Højbjerg.

Vi ved godt at mange er utrolig glade for den sti. For det det fuldstændig korrekt, som der også står i læserbrevet, at området omkring Højbjerg bruges af rigtig mange. Det er imidlertid også det, der til tider skaber dilemmaerne på stedet.

Naturstyrelsen har for eksempel givet tilladelse til, at det såkaldte blå mountainbike-spor fører op over toppen af Højbjerg. Alle vil jo gerne derop og have glæde af den fine udsigt. Det viste sig så imidlertid hurtigt, at det var gjort på en måde, der ikke var særlig hensigtsmæssig i forhold til mødet med vandresti, ridesti osv.

Derfor har Naturstyrelsen og det lokale MTB-sporlaug også besluttet at flytte mountainbike-sporet i sommeren 2021, så det kommer til at krydse vandrestien et sted, hvor der er bedre oversigt, og hvor cyklisterne dukker frem med lavere hastighed.

Der hvor kæden så desværre alligevel hopper af er, at andre mountainbikere - uden på nogen måde at få lov af Naturstyrelsen - har etableret en række selvbestaltede MTB-spor i området.

Det er et problem, som vi desværre har haft rigtig svært ved at få bugt med. Når vi fjerner dem, genopstår de kort efter. Igen og igen.

Vi kender problemet flere steder fra. Vi har prøvet at gøre uønskede MTB-spor ubrugelige med kvas og grene. Vi har fortalt vidt og bredt om, at det både er ulovligt at cykle på dem, og at det er dumt! Man risikerer at skade naturen og i værste tilfælde også andre skovgæster.

Det har hjulpet i en kort periode, men sjældent løst problemet helt.

Senest har vi imidlertid haft succes med et nyt initiativ i Ravnholm skov, der ligger sydøst for Rude Skov.

Her har en række lokale borgere sammen med frivillige fra DN - efter aftale med Naturstyrelsen - det seneste halve år fjernet uønskede MTB-spor på skrænterne mod Mølleåen. Det har hjulpet, så vi vil se på, om noget tilsvarende kan stables på benene i Rude Skov.

Ønsker alle en god skovtur.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM