12. maj 2021
Jens Ive (V) og Randi Mondorf (V).
Jens Ive (V) og Randi Mondorf (V).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Det frie valg - hele livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Det frie valg - hele livet

Jens Ive (V), borgmester og Randi Mondorf (V), regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden og kommunalbestyrelsesmedlem

Debat Rudersdal - 17. april 2021 kl. 09:01

Vi taler ikke gerne om det, - afrundingen af vores liv her på jorden. En afrunding, som bør ske med værdighed, med varme, med faglig indsigt. Vi skal som mennesker være med til at sætte rammerne for afslutningen, for også når livet lakker mod enden, er det vigtigt at kunne vælge og have indflydelse på eget liv.

Det perspektiv har en gruppe engagerede borgere i Rudersdal så stærke følelser for, at de har dannet en støtteforening for etablering af et hospice i Rudersdal. Det er et flot og rigtigt initiativ, der fortjener bred opbakning fra borgere og politikere.

Set fra vores politiske stol ser vi meget gerne, at der kommer et hospice i Rudersdal. Levealderen i Rudersdal er blandt de højeste i Danmark og der mangler hospice pladser.

Hvorvidt man ønsker at afslutte livet på hospital, på hospice, eller i eget hjem, bør være ens eget, frie valg. Og de er mange, som foretrækker at blive i eget hjem. Også i eget hjem, udfylder hospice en vigtig opgave. Et hospice kan nemlig varetage plejen i eget hjem. Det sidste er også en del af Rudersdal Støttegruppens stærke vision.

En tid på hospice er ikke blot en ventetid, det er en sidste tid, som skal være både værdig og smuk, hvor man skal have mulighed for at være sammen med sine nærmeste og både kunne se på noget smukt og også lytte til noget smukt. "Man skal kunne leve til man dør", som det udtrykkes fra Støtteforeningens side. Det handler om, at den sidste tid indeholder fleksibilitet i de små valg, hvad vil du spise eller drikke den pågældende dag, hvilken musik vil du lytte til, hvad vil du gerne opleve i dine omgivelser, hvem vil du have tæt på, har de mulighed for at overnatte hos dig, alle de valg og muligheder, der tilsammen gør, at livet kan afrundes trygt, lindret, i varme og sammen med dem man holder af.

Værdige menneskelige behov, som vi kun kan støtte.

Umiddelbare menneskelige behov, og fornuftige løsninger gør det ikke alene. Her rammer den faktuelle del af verden. Et hospice er kostbart at drive og kostbart at etablere. Det er Regionen i form af sygehuset eller egen læge, der vurderer, hvorvidt en person kan komme på hospice og det er Regionen der betaler. Så Kommunen kan kun understøtte "uformelt", med et naturligt ønske om at etablere et tilbud, der udvider det frie valg, og som giver rigtig god mening for borgerne.

For at få etableringen finansieret er et bredt samarbejde mellem alle interessenter, afgørende. Ikke mindst fonde, der understøtter formålene. Der skal hårdt arbejde til, men det giver bare så meget mening. Så tak til Støttegruppen for initiativet, nu skal der findes løsninger, vi håber på bred opbakning fra alle i Rudersdal, fra relevante fonde, fra Regionen. Vi vil vi gå langt for at det lykkes, fordi man skal kunne vælge selv, - hele livet.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?