22. oktober 2021
Keld Stattau svarer Court Møller.
Keld Stattau svarer Court Møller.
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Det er et paradigmeskifte, Lokallisten inviterer til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Det er et paradigmeskifte, Lokallisten inviterer til
Debat Rudersdal - 08. januar 2021 kl. 09:02
Af Keld Stattau Biskop Svanes Vej 66D,st 3460 Birkerød

De Radikales Court Møller mener, at Lokallisten er i gang med at sparke en åben dør ind, når jeg i et tidligere indlæg her i Rudersdal Avis efterlyser mere frihed til de enkelte skoler og institutioner i Rudersdal. Var det så vel, så kunne alle være glade - også Lokallisten.

Court henviser til den børne- og ungepolitik, som man har vedtaget i Børne- og Skoleudvalget, og som Lokallisten ovenikøbet selv har stemt for, som argument for, at alt er, som det skal være. Nu har den slags børne- og ungepolitikker det med at være formuleret sådan, at det kan være meget svært ikke at stemme for dem - så det har Lokallisten også gjort.

Men det er noget helt andet, der er på spil. Det, Lokallisten inviterer de øvrige partier til at gå sammen om, er et fælles nyt syn på at engagere, motivere og drive kommunens skole- og institutionsområder. I de snart fire år, jeg har prøvet at være tættere på lokalpolitik i Rudersdal, har jeg meget sjældent - hverken i de politiske sager, eller når jeg mødte "folk på gulvet" - set eller hørt om meget andet end den meget "ovenfrakommende" styring af skole- og institutionsområderne. Det altomfattende målstyringskoncept "Synlig læring", som blev rullet ud over alle skoler fra 2014, og som stadig styrer de indsatsområder, de enkelte skoler kan vælge imellem, er et eksempel herpå.

Der har været bred politisk opbakning i Kommunalbestyrelsen til, at kommunens plejehjemsområde er blevet nytænkt, så det enkelte plejehjem er givet betydelig selvstændig kompetence til at stå for egen udvikling og drift. Vi spørger så blot, hvad der gør, at man ikke tror, at skole- og institutionsområderne kunne profitere af en lignende "frisætning" fra stram forvaltningsmæssig- og politisk styring? Tænk, hvis man i stedet skiftede den centrale styring over til at være nysgerrig, opbakkende og understøttende i forhold til mål og indsatser, der fra grunden blev defineret lokalt?

Så min og Lokallistens stille invitation til et styringsmæssigt paradigmeskifte på skole- og institutionsområdet står stadig åbent. Og hvorfor ikke bruge Folketingets store enighed om at lade udvalgte kommuner se netop på regel- og styringsmekanismerne i skole- og institutionsverdenen som anledning til at gøre det samme i Rudersdal - så langt lovgivningen rækker.

I Folketinget peger alle partier med bekymring på et generelt behov for styringsmæssig nytænkning - også de Radikale. Kan Court Møller med henvisning til kommunens Børne- og ungepolitik virkelig mene, at Rudersdal er så meget på forkant på dette felt, at vi allerede "har sparket døren ind?"

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?