1. august 2021
Her er vejskiltet, der har skabt en livlig diskussion i Rudersdal...
Her er vejskiltet, der har skabt en livlig diskussion i Rudersdal...
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Godt med diskussion om vejnavne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Godt med diskussion om vejnavne
Debat Rudersdal - 19. juni 2020 kl. 12:46
Af Henrik Hjortdal, Andedammen 3, Birkerød

Debatten om de Coninck og vejskiltene i Holte må man da hilse velkommen, uanset holdning. Vejnavne med personnavne har - udover den store praktiske betydning for borgere, myndigheder og erhvervsliv - karakter af et politisk og kulturelt valg af markører - hvad enten de er lokale eller nationale forbilleder eller blot berømte/markante personer, som har tilknytning til lokalområdet.

Her er spørgsmålet, hvor de Coninck befinder sig? Hvornår blev vejen navngivet og med hvilken begrundelse?

Man kunne godt tro, at de Coninck primært er valgt ud fra hans betydning som bygherre af Næsseslottet og ejerskab til Dronninggård som omfattede arealer fra Kongevejen til Furesøen. For det Conincks nationale betydning var vel meget begrænset ved hans død 1811.

Hans engang så store handelsflåde var på vej mod fallit og hans ry stærkt plettet af en straffesag om højforræderi. I modsætning til et nulevende, dygtigt bysbarn Klaus Riskær Pedersen blev de Coninck dog aldrig dømt, måske var han uskyldig?

Måske bestak han anklagemyndigheden?

Jeg kunne håbe, at nogen ville skrive hans biografi. Den ophidselse man møder ved at anfægte hans plads på vejskilte, tyder på det kunne blive attraktivt læsestof. Måske kan en biografi klargøre, om han bare er storreder, der mistede det hele, uskyldig eller landsforræder, om han købte og solgt slaver eller sejlede dem fra Afrika til Vestindien, eller mest sejlede med krydderier og sukker, som Niels Peter Stilling antyder.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?