27. oktober 2020
Foto: Mikkel Svinth Rødgaard
Foto: Mikkel Svinth Rødgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt bibliotekstilbud i Vedbæk - uden reel borgerdialog og -inddragelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt bibliotekstilbud i Vedbæk - uden reel borgerdialog og -inddragelse

Af Hans Jeremiassen
Formand for Vedbæk Grundejer- og Beboerforening

Debat Rudersdal Avis - 20. august 2020 kl. 09:21

Kultur- og fritidsudvalget holdt møde 12. august 2020. Af dagsordenens pkt. 5 fremgår det, at man skulle behandle tilbuddet om en slags bibliotek i Vedbæk efter lukningen af det tidligere på Vedbæk Skole med udgangen af 2019; trods 1017 indsamlede underskrifter, spørgsmål til kommunalbestyrelsen ved kommunalbestyrelsesmødet i oktober 2019, samt gentagne henvendelser fra borgere og Vedbæk Grundejer- og Beboerforening. Biblioteket blev trods dette lukket som planlagt 1. januar 2020.

Fra borgere og fra Vedbæk Grundejer- og Beboerforening har der fra starten været stillet spørgsmål til grundlaget for beslutningen; den beregnede besparelse er aldrig blevet specificeret, registreringerne af brugen af biblioteket er kritiseret - fx er udlån direkte sammenlignet med de øvrige biblioteker i kommunen, og ikke sat i forhold til indbyggertallet i lokalområdet.

Der har ligeledes fra starten været gentagne henvendelser til såvel den politiske som den administrative ledelse om borgerinddragelse i processen - hvilket indtil videre ikke er imødekommet!

I januar 2020 afholdt Rudersdal Kommune et borgermøde vedrørende biblioteket. Møde var udelukkende annonceret på bibliotekets hjemmeside, uden nogen form for opslag etc. og blev afholdt i et lokale, hvor adgangen ikke var egnet for gangbesværede. Alligevel mødte 50 borgere op. Arrangørerne ønskede, at borgermødet skulle foregå som gruppearbejde. Alle de fremmødte borgere insisterede på en samlet drøftelse, hvilket blev gennemført. Et helt klart og gennemgående ønske var, at biblioteket skulle fortsætte i sin nuværende form med central og lettilgængelig adgang. I forlængelse af mødet drøftede undertegnede og en grupper borgere et forslag fra de fremmødte politikere om placering af biblioteket på Bakkehuset med viceborgmester Erik Mollerup. Erik Mollerup udtalte, at "biblioteket aldrig ville blive placeret på Bakkehuset". Det har ikke været muligt at rekvirere et referat fra borgermødet.

Efterfølgende blev ønskerne til biblioteket drøftet på generalforsamlingen i Vedbæk Grundejer- og Beboerforeningen i marts 2020 - ligesom der har været fremmøde og spørgsmål til kommunalbestyrelsens møde i juni, og skriftlige henvendelser til bibliotekets ledelse og borgmesteren.

12. august 2020 behandlede Kultur- og Fritidsudvalget et forslag fra direktionen til et fremtidigt bibliotekstilbud i Vedbæk. Forslaget omfatter blandt andet en fysisk placering på Bakkehuset uden decideret bogsamling. Dagsordenspunktet omfatter nogle udvalgte ønsker fra de borgere, der deltog i borgermødet - men udelader de helt centrale og gennemgående ønsker:

Et fortsat bibliotek med udlån af bøger

En central og let tilgængeligt beliggenhed

Vedbæk Grundejer- og Beboerforening er dybt foruroliget over den manglende demokratianvendelse og den manglende lydhørhed og respekt for borgernes ønsker.

Vedbæk Grundejer- og Beboerforening mener, at Rudersdal Kommune skal finde en fysisk placering til biblioteket (incl. bogsamling) på skolen, på stationen eller Vedbæk Stationsvej, dette vil give let adgang for hele den brede befolkning.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?