31. marts 2020
Privatfoto fra et plejecenter i Solrød.
Privatfoto fra et plejecenter i Solrød.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad med et orangeri til det ny plejecenter?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad med et orangeri til det ny plejecenter?

Debattøren foreslår et orangeri, som en del af Plejecentret Fribo Holte, som er under opførelse.

Debat Rudersdal Avis - 11. januar 2020 kl. 09:00
Af Steen V. Skånstrøm Lendemosevej 6 2850 Nærum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I forbindelse med vores borgmesters første spadestik til plejecenteret Fribo Holte på Borgmester Schneiders Vej i Rudersdal Kommune, kort før jul, må det være relevant at gøre sig tanker om, hvad faciliteter de kommende beboere vil få, udover selve boligerne. Ud fra det, der er bekendt, vil der, ifølge arkitektfirmaet, være tale om bl.a., hvad der kan betegnes som et lidt større drivhus.

Men er det nu relevant i vor tid, hvor man, ved at google “orangerier plejecentre”, vil kunne konstatere, hvor populært det er at nye plejecentre har et helårsisoleret orangeri og kan læse om den store glæde beboerne har af dem?
Og er det ikke en vigtig samfundsopgave at gøre de sidste år af vores liv, hvor mange af os skal kæmpe med demens og alverdens skavanker og sygdomme, så begivenhedsrige og glædelige som muligt?

Hvem ville i denne sammenhæng, især i vinterhalvåret, ikke synes om en frokost- eller kaffeudflugt udflugt på et par timer til et tropisk klima med høje palmer, figen-og oliventræer, mange eksotiske planter og et bassin med karper og guldfisk?
Og hvad med en klassisk stereokoncert i midt i de grønne, når palmerne og de eksotiske planter i kasser på hjul er rullet til siden?

Med god vilje fra Rudersdal Kommune kan det heldigvis let arrangeres, ikke mindst fordi et par initiativrige beboerne i et af kommunens seniorcentre allerede har fundet en egnet grund og en egnet, smuk helårsisoleret glasbygning på 72m2.

Erfaringen fra et plejecentre her på Sjælland viser, citat: Huset bruges til fester, møder, hygge, kaffe-komsammen, fødselsdage m.m. På den måde giver det vores beboere, pårørende og personale endnu en streng at spille på, når det handler om trivsel og velvære - citat slut. De fleste nyere orangerier bliver finansieret af velhavende virksomheder i lokalområderne eller i kølvandet på bevilligede puljemidler fra Sundheds- og Ældreministeriet. I givet kan man forestille sig at orangeriet på skift kan benyttes af kommunens plejecentre, eller blot blive booked efter ønske og behov.