22. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Store konsekvenser for lodsejere ved fredning Veddinge Bakker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store konsekvenser for lodsejere ved fredning Veddinge Bakker
Debat Odsherred - 26. april 2021 kl. 10:22

Debat
Fællesskabet for Veddinge bakker, der består af lodsejerne berørt af fredningen, havde sat hinanden stævne søndag for at diskutere kommunens involvering af lodsejerne samt fredningsforslaget. Det hidtidige forløb blev gennemgået, og fornemmelsen af at være udsat for en ikke værdig behandling af kommunen, var gennemgående.

arrow Læs også: Administrationen vildleder politikere i fredningssag

Først, som lyn fra klar himmel, blev et paragraf 34 påbud sidste sommer, trukket ned over hovederne på lodsejerne. Der blev hermed lagt begrænsninger på, hvad lodsejernes jord kunne/måtte bruges til. Det betød blandt andet, at økologiske landmænd mistede deres økologitilskud. Kommunen påstår, at den har så travlt med at udarbejde fredningsforslaget, at de desværre ikke har tid til at involvere lodsejerne, som fredningen angår. Der har været afholdt et virtuelt borgermøde, der primært var envejskommunikation.

Fredningsforslaget omfatter et stisystem, hvor stier blandt andet er lagt igennem haver, i private indkørsler og tæt forbi terrasser, så privatlivets fred er truet. Ifølge kommunens Naturteam kunne de lægge stierne, som de havde lyst til, og det ville de ikke ændre på. Det lykkedes først at få ændret nogle af stierne, da lodsejeren tog fat i kommunens ledelse. I fremtiden kan der ikke etableres økologisk landbrug, og de eksisterende økologer sidder tilbage med en økonomisk begmand, som kommunen formodentlig kommer til at betale af skatteydernes penge.

Forslaget betyder desuden, at de lodsejere, der holder kvæg, som er vigtige naturplejere, ikke kan holde kvæg mere, da der i fremtiden ikke må tilskudsfodres. Dyrevelfærdsmæssigt vil det være uforsvarligt, da markerne om vinteren ikke tilbyder nok foder til dyrene.

Lodsejerne har sendt et alternativt motiveret fredningsforslag til byrådet, Miljø- og klima samt økonomiudvalget. Ingen officiel reaktion er modtaget.

Der var enighed om, at motivationen til at yde en indsats for at pleje den fantastiske natur, kan ligge på et meget lille sted set i lyset af den behandling, vi har fået af kommunens Naturteam.

Erstatning til lodsejerne er anslået til 9,8 mio., hvor af kommunen forventer at staten betaler tre fjerdedele. Der er ingen garanti herfor. Lodsejerne er ikke bekendt med, at kommunen har udarbejdet et budget for etablerings- og vedligeholdelsesudgifter.

Byrådet skal altså vedtage et fredningsforslag uden at kende de økonomiske konsekvenser for borgerne de næste mange år. Forslaget skal til afstemning i byrådet i morgen den 27/4.

På vegne af Fællesskabet for Veddinge Bakker

Hanne Hørdum
Riisvej 20
Fårevejle

arrow I strid med dyreværnsloven: Fredning forbyder fodring af dyr
25. april 2021 kl. 13:56 Opdateret: kl. 19:59
arrow Højlandskvæg er midtpunkt i naturfredningssag
21. december 2020 kl. 09:27 Opdateret: kl. 01:32
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?