23. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal vi handle aktivt for byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal vi handle aktivt for byen
Debat Odsherred - 23. juni 2020 kl. 09:01

Debat
Byrådet i Odsherred har netop sendt et forslag til lokalplantillæg til høring hos borgerne, og det er opmuntrende, at man nu synes interesseret i at udvikle gågaden i Nykøbing. Viceborgmesteren har tidligere givet udtryk for nødvendigheden af styrke gadelivet i købstaden, der er populært blandt områdets turister. Det har man før gjort med succes, da man for 30 år siden skabte gågaden og byggede nyt bibliotek, kunstgalleri og musikscene, og senest da Odsherreds Teater flyttedes til et nedlagt supermarked midt på gågaden.

Næste etape må blive at investere i byens torv med træbeplantning til glæde for de derværende cafeer og spisesteder, som udgør en del af byens tiltrækning. Samtidig kan man for en beskeden del af kommunens kassebeholdning købe et nedlagt supermarked med tilhørende idylliske og kulturhistorisk værdifulde 1800-talshuse, der i dag står tomme. Det vil være nyttig anvendelse af 6-8 mio kr, idet supermarkedet kan huse et nyt og attraktivt kulturhistorisk museum og turistkontor, så man til gengæld kan afhænde bygningsmassen på Anneberggård, mens 1800-tals husene tilbydes et konsortium af håndværkere med henblik på renovering til boliger midt i byen, som der er stor efterspørgsel efter.

Samtidig kan de tilhørende parkeringsarealer udstykkes som byggegrunde for nye boliger. Herved vil købstadens østlige del med Lindealle, Strandstræde, Kildestræde og Holtets plads få ny attraktion som gammelt bymiljø omkring middelaldertorvet og stimulere udviklingen af flere boliger og butikker i bygninger, der i dag står tomme, og hvor der tidligere har været tankstationer for et halvt århundrede siden. Desuden kan overflødige parkeringsarealer langs Jernbanevej i samme forbindelse bebygges med lejlighedskomplekser i lighed med »Gideons Have«. Der er stort behov for velbeliggende boliger i bymidten.

Den ny lokalplan kan give grundlag for en fremadrettet strategi for byen som kommunens kulturhovedstad. Det er på tide at handle aktivt og med perspektiv. Odsherred må udvikles som turiststed med købstaden som attraktiv supermagnet, både med kulturinstitutioner og boliger for tilflyttere.

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?