26. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Har Odsherred Kommune for mange byrådsmedlemmer?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har Odsherred Kommune for mange byrådsmedlemmer?
Debat Odsherred - 31. august 2020 kl. 10:04

Debat
Engang var jeg forarget over et forslag fra Venstre om at reducere antallet af byrådsmedlemmer. Jeg anså reduktionen af de 25 pladser som en skade for mindre partier og derved for demokratiet i Odsherred Kommune.

Men når jeg læser, at seks af byrådets syv partier har indgået budgetaftale, så vakler min tro på pluralismen af stemmer i byrådet. Det har været samme historie i næsten alle år siden 2012. Borgmesterpartiet (S) formår at få alle partier med, undtaget Enhedslisten, i budgetaftalen. Så må man spørge sig selv om rimeligheden i, at op imod ti partilister stiller op til kommunalvalg, og de udvalgte ender med at blive nuancer af socialdemokratismen.

Det kan være svært at forstå, at Venstre med syv-otte mandater bare tænker i »tilførsler« af midler til dette og hint.

Det er en socialdemokratisk velfærdskontrakt, ifølge hvilken det hele skal forblive, som det plejer med lidt mere til det meste. Ikke fordi kommunen har gjort det formidabelt, tværtimod har man problemer med at servicere det lokale erhverv, udflytningen af statslige institutioner nåede aldrig til Odsherred. Den ene, man havde, Den Danske Scenekunstskole, fik den svage kulturminister gjort kål på, for få unge modtager en ungdomsuddannelse, den kollektive trafik er aldrig kommet i gear til at servicere lokalbefolkningen og de mange turister fra sommerhusene. Men Odsherred blev begunstiget af den kommunale udligningsreform, der sendte millioner til kommunen.

Så hvor er Venstres reformforslag? Hvorfor skal alle borgernære opgaver løses kommunalt frem for privat? Det virker mærkværdigt, at partiet melder sig i rækken af partier med utidige julegaver til borgerne.

En kommune, der skal udvikle sig og tænke innovativt, skal netop være åben for reformer. Der er ingen reformgejst i Odsherred. Det er ikke kun Venstres problem som det største parti uden for S. Det samme gælder småpartierne, der med deres enmandsgrupper støtter op omkring, at det også i år skal ende med en Lilly Model. Man lægger sig villigt i borgmesterpartiets skygge. Hvis loven tillod det, kunne man afblæse kommunalvalget og kalde det fredsvalg eller messefald.

Søren Jakobsen
Højby Hovedgade 56

Højby

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?