6. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Getsøvej: Nej til grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Getsøvej: Nej til grøn omstilling
Debat Odsherred - 03. marts 2020 kl. 09:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
På sidste byrådsmøde blev det besluttet at udsende et forslag til lokalplan om et boligområde ved Getsøvej. Lokalplanforslaget omkranser Nykøbings vartegn det gamle vandtårn og dækker et meget kuperet terræn med vådområder.

Området er meget attraktivt og rummer store landskabsmæssige værdier. Der er ingen tvivl om, at kommunen ser nogle økonomisk muligheder ved at få vedtaget en lokalplan, hvor arealet er så stort som muligt. Derfor omkranser lokalplanforslaget vandtårnet på en sådan måde, at bygherren kan bebygge området helt ind til en afstand på ca. 30 meter fra vandtårnet. Man har også valgt at se bort fra skovbyggelinjen og fortidsmindebeskyttelseslinjen, altså linjer der ifølge Naturbeskyttelsesloven ikke må overskrides med byggeri. Nu kan kommunen selv bevillige sig dispensation for disse begrænsninger - og det gør man så rent rutinemæssigt, hvad enten det kan begrundes eller ej. Vagn Ytte, der begrundede lokalplanforslaget, forsøgte da heller ikke engang at forklare eller forsvare den disposition, selv om det burde være et rimeligt krav at en dispensation begrundes.

Clark Pratt fra Enhedslisten havde netop foreslået ,at både Skov- og Fortidsmindebeskyttelseslinjen skulle respekteres og at bebyggelsesprocenten skulle reguleres tilbage til 25 i stede for de 30, som den er blevet hævet til i forslaget. Begge ændringsforslag tog udgangspunkt i, at vi ikke hurtigt nok kan komme i gang med den nødvendige grønne omstilling, der bl.a. betyder at vi skal sikre vores byområder mod endnu større vandmasser i fremtiden. Det kræver større arealer, hvor regnvandet kan sive ned eller magasineres så vi undgår oversvømmelser og bygningsskader. Hele området afvandes af Grønnehavebæ kken, og når nedsivningen hindres vil bækken blive belastet med meget store vandmængder, især hvis man tillader at store dele af det stærkt kuperede terræn tildækkes med asfalt og andre hårde overflader. Med en bebyggelsesprocent på 30 har man jo allerede begrænset mulighederne for nedsivning ganske voldsomt. Hvis man ovenikøbet tillader brug af pesticider ol. i planområdet, så vil disse blive skyllet direkte ud i Nykøbingbugten til skade for vandmiljøet. Det er jo en kendt sag, at kommunen har ondt i økonomien, og det nok er derfor, at Getsøområdet skal udnyttes til det yderste. Altså blev Clarks ændringsforslag naturligvis forkastet.

Når kommunen fattes penge, så skidt med Nykøbings skyline - og den grønne omstilling må vente.

Peter Bomholt Andersen
Strædet 6

Rørvig

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?