13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Geopark Odsherred giver naturen mere plads i Trundholm Mose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Geopark Odsherred giver naturen mere plads i Trundholm Mose
Debat Odsherred - 12. maj 2020 kl. 08:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Fem medlemmer af Odsherred Kommunes Grønne Råd spørger i Nordvestnyt den 7. maj, om Geopark Odsherred vil »spille med på grøn omstilling«, og de foreslår bl.a. at flytte markeringen af Solvognens fundsted fra Trundholm Mose og ind i et af vores byrum. Forslaget begrundes med, at arealet i Trundholm Mose i stedet burde udlægges som vådområde til gavn for klimaet og naturen.

Netop Solvognens fundsted er baseret på at give naturen plads med udgangspunkt i landskabet og den kulturhistorie, der er forbundet med det unikke bronzealderfund i geoparkens landskab. Stedet bliver et af de vigtigste stop på den nye Istidsrute for cyklister og vil desuden kunne besøges til fods eller efter parkering af bil for enden af Trundholm Mosevej.

Formidlingsprojektet har i flere omgange været omtalt i Nordvestnyt, senest i artikel den 27. april. Her fremgik det, at Geopark Odsherred efter en flerårig udviklingsproces og afsluttet myndighedsbehandling nu er klar til at gå i gang med anlægsarbejdet.

Blandt afsenderne af indlægget den 7. maj er formanden for den lokale afdeling af Danmarks Naturfedningsforening. Det undrer mig, eftersom DN har været blandt de inviterede interessenter, der tidligt har fået præsenteret det vindende projekt fra arkitektkonkurrencen i 2019. Et formidlingsprojekt, der har haft fokus på at genskabe vådområder på tidligere agerjord, og har fået dispensation til indgreb i beskyttet natur. I dispensationen er lagt særlig vægt på, at projektets påvirkning af beskyttet natur er lille, at det skaber mulighed for udvikling af ny beskyttet natur i ret betydeligt omfang, at det ikke kan skade plantearter eller levesteder for dyrearter, og at det muligvis kan skabe nye levesteder for spidssnudet frø.

Det fremgår desuden, at det samlede projekt vil skabe mere ny natur, end det fjerner. Dette sker, fordi dele af det kommende areal, der er opkøbt og lejet til Solvognens fundsted tidligere har været opdyrket landbrugsareal og nu tages ud af drift. I stedet skabes nye vådområder, og der iværksættes vintergræsning. Samlet forventes en øget biodiversitet.

Afgørelsen blev annonceret den 16. december 2019 og sendt med fire ugers klagefrist til relevante lokale og landsdækkende foreninger og organisationer, bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, som ikke gjorde indsigelse. Det forekommer besynderligt, at DN, få dage før projektet påbegyndes, pludselig har skiftet mening. Jeg har derfor invitereret DN og medlemmerne af Grønt Råd til et møde i Trundholm Mose, således at projektets positive betydning for naturen og biodiversiteten kan anskueliggøres.

Morten Egeskov
Direktør Geopark Odsherred

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?