5. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En ommer til Karsten Sørensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ommer til Karsten Sørensen
Debat Odsherred - 03. marts 2020 kl. 13:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Først en tak for at du følger med i Danmarks Naturfrednings synspunkter. Jeg kan bekræfte, at jeg finder det bekymrende, at der blev påvist rester af fire sprøjtemidler i kontrolboringen i Jyderup skov. Jeg har ikke udtalt mig om, at sprøjtemiddelresterne stammede fra landbruget, det kan nemlig ikke påvises, men sandsynligheden for at de kommer fra landbruget er i følge Miljøstyrelsen til stede.

Kontrolboringen ligger i en fredskov netop for at undgå at punktforureninger kan påvirke resultaterne. Da grundvandet bevæger sig ud mod havet, kan kilderne til forureningen ligge et stykke fra kontrolboringen. Resterne af alle de fire fundne stoffer har været brugt i landbruget som svampemidler, plantebekæmpelsesmidler og til at bekæmpe snegle, og er i dag alle forbudte.

Om de kommer fra andre kilder, kan vi ikke vide, men jernbanen ligger på øst- og sydsiden af grundvandsskellet. Om kommunen eller private lodsejere har brugt de pågældende midler, har jeg heller ingen konkret viden. Og nej kontrolboringen som Miljøstyrelsen har målt på, ligger ikke på en gammel losseplads.

Min udtalelse om den kemiske plov indgik i en anden sammenhæng, hvor jeg satte spørgsmål ved den kemiske plov, der har været brugt i adskillige år i dansk landbrug. I DN er vi modstandere af brugen af den kemiske plov. Alle ved naturligvis godt, at hvis man praktiserer monokultur eller et meget begrænset sædskifte, er den kemiske plov nærmest en nødvendighed, men det er altså ikke den type landbrug som Danmarks Naturfredningsforening ønsker skal blive dominerende i Danmark. Vi ønsker en meget mere diversificeret og robust produktionsstruktur, der er langt mere uafhængig af kemi og langt mere retter sig efter den natur, vi lever i.

Jeg minder også om, at det var i 1950'erne, at landbruget gik fra at producere mere energi i form af fødevarer end det, der blev brugt til at producere dem. Så blandt andet skånsom energibesparende jordbehandling er godt for vores lille planet.

Nora Tams
Strædet 6
Rørvig

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?