17. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De allersvageste skal beskyttes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De allersvageste skal beskyttes
Debat Odsherred - 25. maj 2020 kl. 19:50

Debat
De allersvageste skal beskyttes mod døden, om det så gælder livet. Nu lukkes der mere op for samfundet, så flere kan komme lidt videre i livet. Det gælder bare ikke for de allersvageste. Gamle svært demensramte borgere er ramt - netop på livet.

Når de mentale funktioner som hukommelse, koncentration, rumopfattelse, problemløsning, forståelse og sproglige færdigheder forsvinder, så bliver sanseoplevelser, som feks. fysisk berøring, kys, kram, holde i hånden og oplevelser i naturen af lyde, dufte, farver, former, ekstra vigtige for livskvaliteten. Man mærker, at man er et menenske, at man er til, selvom hjernen skrumper. Det er netop kroppens sanselighed, der gør svært demensramte mennesker til mennesker. Men når det fratages dem, hvad er der så tilbage?

Det må være som tortur ikke at få den kropslige kontakt og stimuli, der fortæller, at du er til. Det er det, der sker på plejecentrene og i hjemmet, hvor en nær pårørende er omsorgsperson. Der skal holdes afstand og isoleres.

Plejepersonale og pårørende er mere presset nu end før med at passe på sig selv, passe på de svage borgere, passe på systemet og flere paktiske opgaver. Og aflastningstilbud til de pårørende omsorgspersoner er lukket ned.

Uden ekstra hjælp mister den syge og den pårørende endnu mere af en i forvejen sparsom omsorg. Denne gruppe borgere har brug for en hjælpepakke.

Også de unge lider under det manglende nærvær. Tobias, elevrådsformand på Odsherreds Gymnasium, giver i en kronik d. 16.05.20 et godt og rørende indblik i smerten ved fraværet, at miste noget af det vigtigste i livet her og nu, når man går i 3. g. Meget forståeligt. Men de unge har dog et sprog at kommunikere med. Og de kan med fornuften forstå, hvad der sker, ligesom os andre. Det kan de svageste borgere ikke.

Tænk hvis en svært demensramt borger kunne komme med sin lignende beskrivelse (som Tobias) af smerten i en coronatid, den sidste tid af et langt liv. Så kunne vi og samfundet bedre forstå, hvad der er vigtigst for den enkelte. Men det hele drejer sig om at beskytte mod døden, om det så gælder livet.

Peter Løn Sørensen
Livsgnisten Odsherred

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?