4. juli 2020
Elene Miella Eden Nielsen spørger, hvorfor syge mennesker er på kontanthjælp. Der burde være en anden løsning, for de bliver bare endnu mere syge af at være kastebolde i systemet.
Elene Miella Eden Nielsen spørger, hvorfor syge mennesker er på kontanthjælp. Der burde være en anden løsning, for de bliver bare endnu mere syge af at være kastebolde i systemet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Synspunkt: Robin Hood har forladt Næstved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Synspunkt: Robin Hood har forladt Næstved
Opdateret 25. juni 2019 kl. 10:29
Debat Næstved - 25. juni 2019 kl. 10:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Elene Miella Eden Nielsen
Førtidspensionist

Næstved
Man har i Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune besluttet, at der skal spares i Center for Arbejdsmarked (CAM).

Dette gøres bl.a. ved, at der skal ske en reduktion i vejledning og opkvalificering.

I stedet vil man satse på en øgning af den virksomhedsrettede indsats.

Det vil betyde, at de borgere, som modtager offentlig forsørgelse, kan se frem til bl.a. længere praktikforløb. Særligt de som er tættest på arbejdsmarkedet.

Kontanthjælpen er altså kun tænkt som en midlertidig hjælp. Hvordan definerer man i CAM og i udvalget »midlertidig«?

Det skulle jo nødigt ende med slavelignende praktikforløb i Næstved Kommune, hvor syge borgere bruges som gratis arbejdskraft. Allerede nu er kommunen kendt for deres fem minutters praktikker og manglende afklaringer.

I en undersøgelse lavet af Psykiatrifonden svarer 67,9 procent af de adspurgte, at jobcenteret i høj grad eller i nogen grad belaster deres livskvalitet, og 23 procent har tanker om, at livet ikke er værd at leve.

Dertil svarede 77 procent på spørgsmålet: »Har du bekymringer om din økonomi - f.eks. om du på sigt kan blive i din bolig?«, at de i høj grad eller i nogen grad har denne bekymring.

Som det fremgår af referatet fra Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget seneste møde 11. juni, vælger man i Næstved kommune at tilføre en mio. kr. til sanktionsområdet for at sikre det fulde besparelsespotentiale på 2,7 mio. kr. Men hvordan vil man sikre sig, at denne beslutning ikke resulterer i uretmæssige sanktioneringer?

Sanktioneringer kan betyde forskellen på liv og død. Det kan have fatale konsekvenser for helbred og boligsituationen.

Alt dette vil i sidste ende betyde en øget udgift. Bare i en anden kasse end udvalgets.

Investeringen i sanktioneringsområdet skal jo give afkast - men er det for enhver pris?

Mange af de mennesker, som sidder fanget i Jobcenteret, er mennesket med komplekse problemstillinger. For en stor del af dem indebærer det også sygdom; fysisk og psykisk. Men hvorfor er syge mennesker i grunden på kontanthjælp? Altså udover, at kommunen kan hive høje statsrefusioner hjem.

Der burde i stedet indføres en afklaringsgaranti, så vi undgår at syge mennesker bliver kastet rundt i beskæftigelsessystemet med forværring af sygdommen til følge.

Hvis Robin Hood nogensinde har været i Næstved, har han forladt byen igen. Uretfærdighederne i form af lovbrud og krænkelser af menneskerettigheder, blev nok for meget for ham. Besparelserne rammer igen de som er hårdest udsat, alt imens kommunen tjener mest på dem.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?