20. februar 2020
DN Næstved er ikke glade for, at der er planer om at opstille vindmøller og solceller ved Holmegaard Gods. Foto: Kim Rasmussen
DN Næstved er ikke glade for, at der er planer om at opstille vindmøller og solceller ved Holmegaard Gods. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Vindmøller ved Holmegaard Gods er en dårlig investering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Vindmøller ved Holmegaard Gods er en dårlig investering
Debat Næstved - 12. december 2019 kl. 14:18
Af Rune Larsen og Erica Mangor Heyckendorff, Danmarks Naturfredningsforening, Næstved
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At Christian Lassen, Holmegaard, i mandagens Sjællandske nævner, at han har sikret sig opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), er en sandhed med modifikationer. DN Næstved blev ganske rigtigt præsenteret for projektet i marts, men kun for de overordnede linjer. Derefter skrev vi tilbage til Holmegaard Gods med afsæt i det væsentlige for DN: Konsekvenserne for natur og landskab.

arrow Læs også: Politikere siger ja til både sol og vind på stort gods

Umiddelbart anser vi området som velegnet til nye tekniske anlæg, da der i forvejen er højspændingsmaster, vindmøller og landevej - og måske en gang en motorvej, hvis vi ikke er kommet på bedre tanker da. DN Næstved finder forslaget til solcelleanlægget landskabeligt velindpasset, men pointerer vigtigheden af, at der i projektet sikres plads til biodiversitetskorridorer og dyrepassager.

Vi anbefaler også et bredt beplantningsbælte rundt om hele anlægget og påskønner i høj grad den økologiske tilgang og de græssende får, ikke mindst af hensyn til de underliggende drikkevandressourcer. DN Næstved opfordrer til at fastholde økologi, også efter solanlægget engang er nedlagt.

Vedrørende vindmølleprojektet, så vil DN Næstved kontakte Danmarks Ornitologisk Forening, ligesom vi vil undersøge evt. flagermusforekomster i området eller andre naturforhold, der kan blive truet af projektet. Derudover gør vi opmærksom på, at vindmøller ved Holmegaard vil være en samfundsmæssig dårlig investering, da vindressourcerne på stedet er dårlige, jf. Risøs vindkort.

Kun ved Sparresholm er der ringere vindressourcer i kommunen. At placere vindmøller uhensigtsmæssigt stemmer dårligt overens med, at vi skal handle bæredygtigt og passe på ressourcerne.

Både området ved Sparresholm og Holmegaard er ifølge vindmølleindustriens egne tal tilhørende den absolut dårligste kategori for placeringer af vindmøller. Der mangler simpelthen vind, i forhold til bedre placeringer i Danmark. Og som et PS, så er herregårdens hovedbygning i bindingsværk enestående, dansk kulturarv - den vil blive påvirket støjmæssigt og visuelt uheldigt af vindmølleprojektet.

Vi vil i DN Næstved afvente en nærmere detaljering af planerne, før vi tager endelig stilling til Holmegaards energiprojekter. Klimatiltag og sikringen af kulturarv, landskabelige værdier og biodiversitet må ikke modarbejde hinanden.

arrow Stort gods har planer om forskningscenter for sol og vind
02. december 2019 kl. 04:47 Opdateret: kl. 23:16