23. oktober 2021
Energinets investeringsbeslutninger er ikke i tilstrækkelig omfang underkastet den demokratiske proces, der  prioriterer samfundsinteresserne og almenvellet. Forsøger man at læse business casen om Baltic Pipe, støder man kontinuerligt på tekst, der er gjort ikke læsbar. Både aktieselskabsloven og forvaltningsloven hjemler mulighed for tilbageholdelse af oplysninger, men Energinet er også omfattet af offentlighedsloven og loven om Folketingets Ombudsmand. Er det en slags censur vi står overfor, spørger debattør Keld Stelling. Arkivfoto: Energinet
Energinets investeringsbeslutninger er ikke i tilstrækkelig omfang underkastet den demokratiske proces, der prioriterer samfundsinteresserne og almenvellet. Forsøger man at læse business casen om Baltic Pipe, støder man kontinuerligt på tekst, der er gjort ikke læsbar. Både aktieselskabsloven og forvaltningsloven hjemler mulighed for tilbageholdelse af oplysninger, men Energinet er også omfattet af offentlighedsloven og loven om Folketingets Ombudsmand. Er det en slags censur vi står overfor, spørger debattør Keld Stelling. Arkivfoto: Energinet
Foto: MEDVIND/BENT SOERENSEN/©MEDVIND/Bent Medvind Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Stå vagt om Grundloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Stå vagt om Grundloven
Debat Næstved - 08. juni 2019 kl. 18:53
Af Keld Stelling, Krogagervej 20, Næstved

Hans Jørgen Andersen stiller i Sjællandske 28. maj spørgsmålet: Hvem står vagt om Grundloven?

arrow Læs også: Ny udenrigsminister: Russisk gasledning er ude af mine hænder

Referencen til Baltic Pipe og almenvellet er klar. Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed, der ikke må forveksles med en offentlig myndighed som f. eks. stat eller kommune. Energinets juridiske konstruktion indeholder demokratiske og grundlovsmæssige udfordringer. Energinet kan optage lån hos staten gennem Nationalbanken, oprette og eje andele i andre selskaber med begrænset ansvar, samt indgå aftaler med vidtrækkende konsekvenser for det danske samfund. Statsejede energiselskaber i ind-og udland kan også gå konkurs, eller give anledning til politiske kriser. Det er ikke sikkert eller ønskeligt, at der kommer en Goldman Sachs hver gang.

Hans Jørgen Andersen har ret. Energinets investeringsbeslutninger er ikke i tilstrækkelig omfang underkastet den demokratiske proces, der prioriterer samfundsinteresserne og almenvellet. Forsøger man at læse business casen om Baltic Pipe, støder man kontinuerligt på tekst, der er gjort ikke læsbar. Både aktieselskabsloven og forvaltningsloven hjemler mulighed for tilbageholdelse af oplysninger, men Energinet er også omfattet af offentlighedsloven og loven om Folketingets Ombudsmand. Er det en slags censur vi står overfor?

Udenrigspolitisk kan jeg ikke forstå, at de stærke liberale kræfter i regeringen, skal ligge under for en russerforskrækkelse, som er ude af trit med Ruslands økonomiske og militære styrke. Forsvarsviljen starter i os selv og vores værdier, og ikke i pres udefra. Vi skal finde tilbage til det danske demokrati og dets kerneværdier. Og hvad det måtte være, kan vi tænke over Grundlovsdag.

Grundloven bygger på hensynet til almenvellet, og det må vi stå vagt om.

arrow Forsker: Nord Stream 2 trækker ansøgning for at sende signal
29. juni 2019 kl. 10:46 Opdateret: kl. 10:48
arrow FAKTA: Russisk gas skal føres forbi Bornholm
28. juni 2019 kl. 20:01 Opdateret: kl. 20:02
arrow Nord Stream 2 dropper planer om gasrørledninger i Danmark
28. juni 2019 kl. 19:22 Opdateret: kl. 19:24
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?