24. februar 2020
Udviklingen er løbet fra kæmpevindmøller på land, mener Mads F. Hovmand. Møllerne skal sendes ud på havet. Der blæser det mere.
Udviklingen er løbet fra kæmpevindmøller på land, mener Mads F. Hovmand. Møllerne skal sendes ud på havet. Der blæser det mere.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Send møllerne ud på havet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Send møllerne ud på havet
Debat Næstved - 10. december 2019 kl. 16:07
Af Mads F. Hovmand, seniorforsker på K.U, Sørupvej 17, Holmegaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis man vil bidrage til mere grøn energi, så må man følge med i den teknologiske udvikling. Kæmpevindmøller på land er udviklingen løbet fra. Allerede for 10 år siden solgte Dong/Ørsted sine landmøller og satser nu, som Verdens største mølleoperatør på havmøller. Grunden er lige til: Det blæser mere på havet!

arrow Læs også: Slut med olie- og naturgasfyr: Sådan holder vi varmen i 2030

Desuden blæser det mere jævnt på havet, og det blæser flere af årets 8700 timer. Møllerne yder 60 procent mere på hav. Selv om det er dyrere at opstille møller på havet, så betyder den større effektivitet, at nye mølleparker i Nordsøen bliver støttefri, det er ikke nødvendigt for forbrugerne at bidrage med tilskudsmillionbeløb til havmøllerne.

Selv om man i et snævert lokalt perspektiv kan se sin fordel i, at de forskellige godser, der lægger jord til mølleparker, kan inkassere 1 million om året for at udleje få hundrede kvadratmeter til mølleformål. Så er der jo nogen, når dagen er omme, der skal betale disse tilskud!

Der er også naboer til kæmpemøllerne, der må se deres ejendom reduceret i værdi - ja, måske kan ejendommen slet ikke sælges. For ikke at glemme den generelle landskabsødelæggelse, disse kæmpe industriinstallationer bidrager til. Fredede fugle og flagermus, der ødelægges interesserer heller ingen, ikke en gang Danmarks Naturfredningsforening.

Næstved Kommune bidrager allerede via planlægningen til, at vi sparer på energien og høster CO2 neutral energi. Vejen frem er fjernvarme, isolering af kommunale ejendomme, flere solfangere - især på de lokaliteter, der har flest solskinstimer om året - samt yderligere skovrejsning, hvor træerne opsuger 10 tons CO2 pr. hektar om året, og hvor træ på sigt kan erstatte fossile brændsler, plastik, stål og cement.

Stå ikke i vejen for mere grøn energi, send møllerne ud på havet... der blæser det mere!

arrow Klimanyt: Du skal skrotte naturgassen inden 2030
20. januar 2020 kl. 03:29 Opdateret: kl. 12:06