25. januar 2020
Enhedslisten har stillet et nyt ændringsforslag. Privatfoto
Enhedslisten har stillet et nyt ændringsforslag. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Mere klima - mindre CO2

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Mere klima - mindre CO2
Opdateret 02. september 2019 kl. 14:48
Debat Næstved - 02. september 2019 kl. 14:01
Af Thor Temte og Susanne Tariq, Enhedslisten Næstved
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enhedslisten i Næstved har stillet et ændringsforslag til den kommuneplanstrategi som byrådet vedtog 27. august. Forslaget afviser vækstfilosofien - og bruger i stedet en bæredygtighedsdagsorden. Der foreslås et nyt afsnit om natur, kilma og livsgrundlag, som slår fast, at Næstved Kommune skal tage initiativ til at nedbringer CO2-udslippet.

Vi skal forpligtige os til at videregive en klode til vores børn og børnebørn med et forbedret livsgrundlag. Vi mener at politikerne i Næstved skal sætte sig i spidsen for denne udvikling. Enhedslistens afsnit i kommuneplanstrategien indeholder forslag til handlinger, der kan iværksættes her og nu.

Ny bebyggelse skal have energiproducerende installationer som solceller, der er en del af konstruktionen. Nye boligkvarterer skal bygges, hvor der er offentlige trafik, og der skal reserveres plads til el-bilernes ladestandere.

Den lokale varmeforsyning skal overgå til vedvarende energi. Ejendomme på landet, der ligger udenfor varmeforsyningen, skal have lånegarantier, så oliefyret kan erstattes og slukkes. De tidligere afregningsordninger for solcellestrøm skal genindføres. Udgifterne til at købe og til at køre i en el-bil på landet skal ned.

De kommunale bygninger og institutioner skal udstyres med solceller, og kommunens bilpark skal over på el. Det bliver nødvendigvis det åbne land, der kommer til at bidrage mest til det store dyk i Co2-regnskabet.

Eksisterende lavbundsarealer skal overgå til naturtilstand. Denne ændring, giver et stort tilskud til et positivt CO2-regnskab. De solcelleparker der er på vej skal opstilles på de arealer hvor dyrkningsværdi er lavest. Byrådet har allerede vedtaget normer for hvor og hvordan solcelleanlæggene kan anlægges.

Landbruget skal ikke dyrke på de arealer, der er værdifulde for naturen, vandforsyningen og klimaregnskabet. I Enhedslisten forstår vi ikke, hvorfor byrådet ikke kan indarbejde vores forslag i Kommunaplanstrategien - et forslag, der ligger klart i forlængelse af den aktuelle klimadagsorden.