10. august 2020
Carsten Bo Nielsen (V).
Carsten Bo Nielsen (V).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Urenset vand kommer ikke fra os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Urenset vand kommer ikke fra os

Af Carsten Bo Nielsen (V). medlem af Plan-, Miljø- og Klimaudvalget og bestyrelsesmedlem i Fredensborg Forsyning:

Opdateret 28. juli 2020 kl. 12:45
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 28. juli 2020 kl. 11:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

J.P. Gisselmann har i et læserbrev til Lokalavisen Uge-Nyt skrevet om udledning af urenset kloakvand til åerne i vor kommune. J.P. Gisselmann skriver bl.a., at der skulle være udledt 83.000 m3 urenset kloakvand til åerne i første halvår af 2020. Det lyder meget foruroligende; og J.P. Gisselmann spørger naturligt, hvor er politikerne i Fredensborg Byråd henne?

Jeg forstår til fulde J.P. Gisselmanns bekymringer for vort miljø. Som forbrugervalgt medlem af Fredensborg Forsynings bestyrelse og som medlem af Plan-, Miljø- og Klimaudvalget har jeg 3 gange sat vore jordforureninger på dagsorden for at sikre opfølgning på, at der sker noget i disse sager. Jeg bad også om, at få Norfors (Nordforbrænding) dioxinforurening behandlet i byrådet, da det slap ud, at Norfors gennem flere år massivt havde overskredet grænseværdierne for udledning af dioxin; og jeg har også fokus på vort kloaksystem.

Men hvor stor er forureningen, og hvorfra stammer den?

Jeg kan ikke genkende J.P. Gisselmans tal for udledning på 83.000 m3 urenset kloakvand fra kommunens rensningsanlæg til åerne i første halvår af 2020. Tallet stemmer derimod med udledningen af urenset kloakvand i hele 2019.

Men hvor kommer kloakvandet fra?

Af de 83.000 m3 stammer de 82.000 m3 fra Usserød Rensningsanlæg, som drives af Novafos i Hørsholm Kommune, hvor det udledes til Usserød Å, hvorfra det løber ned ad åen til Usserød Å og Nive Å i vor kommune.

Til efteråret skal vi arbejde med en ny spildevandsplan, og jeg vil gerne arbejde for at få vore sidste 1.000 m3 ned eller gerne væk; men kritikken af forurening af Usserød Å og Nive Å skal rettes det rigtige sted hen, og det er altså byrådet i Hørsholm Kommune.

Før sommerferien var der en massiv omtale i medierne af udledning af urenset kloakvand til naturen.

Af Miljøstyrelsens tal opgjort kommune for kommune fremgik, at Fredensborg lå helt i bund, faktisk tredie lavest (og reelt næstlavest) af kommunerne i Hovedstadsområdet. Det skal ikke være en sovepude; men væsentligt for at forstå proportionerne i det.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?