4. august 2021
"I de seneste 10 år er de rige blevet meget rigere i forhold til folk med jævne indtægter," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
"I de seneste 10 år er de rige blevet meget rigere i forhold til folk med jævne indtægter," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
Foto: Pernille Qvist - Stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Rødt forslag til grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Rødt forslag til grøn omstilling
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 14. september 2020 kl. 06:40
Af Flemming B. Priem, Jellerød Have 25, Kokkedal

Bekæmpelse af coronakrisen og den grønne omstilling stiller krav om et passende økonomisk råderum for regeringen. Fra V og K lyder det i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, at det ikke må være dyrere at være dansker. Men det er et faktum, at kun skatter og afgifter til stat og kommuner muliggør, at der kan opbygges et økonomisk råderum. Vil man gøre råderummet større, vil det naturnødvendigt gå ud over skatteyderne. Dog ikke nødvendigvis lige meget for alle.

Regeringens råderum, der blev justeret sidst i oktober sidste år, blev vurderet til 28 mia. kr. i 2025. For nylig var - i forbindelse med finanslovsforhandlingerne - råderummet vurderet til 19,5 mia. kr. i 2025. Regeringen har afsat 11 mia. kr. til det såkaldte demografiske træk, der er udtryk for ændringer i befolkningsudviklingen, der påvirker det offentlige forbrug. Heraf er afsat 2,4 mia. kr. til "Værdig tilbagetrækning" i forbindelse med tidlig pension.

Hvis det økonomiske råderum skal forøges, kan det overvejes at ændre på indkomstskatterne. I de seneste 10 år er de rige blevet meget rigere i forhold til folk med jævne indtægter. Vi skal være tilfredse med det velfærdssamfund, som blev skabt i 1950´erne og frem, hvor få har for meget og færre for lidt ud fra ønsket om social retfærdighed.

Nu kan det overvejes at beskatte progressivt arv, formuer og salg af dyre boliger. Endvidere bekæmpelse af skattely og tilbagebetaling af udbytteskat, hvor den er ulovlig. Endelig indførelse af en Tobinskat på 0,1% af alle valutatransaktioner og beskatning af tech-giganterne for indtægter, der er tjent her i landet.

De nævnte forslag - der ikke er nye - vil dog styrke det økonomiske.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?