10. august 2020
UllA Hardy-Hansen (K) mener, at Per Arnoldis 'Sort jolle på lys strand' fortjener en dispensation fra Kystdirektoratet.
UllA Hardy-Hansen (K) mener, at Per Arnoldis 'Sort jolle på lys strand' fortjener en dispensation fra Kystdirektoratet.
Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Jollen, der stødte på grund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Jollen, der stødte på grund

Af Ulla Hardy-Hansen (K), formand for kulturudvalget, Fredensborg Kommune:

Opdateret 27. juli 2020 kl. 11:02
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 27. juli 2020 kl. 10:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden kunstneren Per Arnoldi henvendte sig til Fredensborg Kommune med et unikt projekt, der skulle skabe et mindesmærke for jødernes evakuering over sundet i oktober 1943, har der på forskellige planer været udfoldet mange initiativer for at finde en passende placering.

arrow Læs også: DEBAT: Per Arnoldi´s skulptur skal ligge på Peder Mads strand

Redningsaktionen foregik som bekendt fra hele kystlinjen mod Sverige - fra syd til nord. Nærheden til lysene i "den frie Verden" var alle besættelsens år en dragende flugtvej for eftersøgte modstandsfolk, nedskudte allierede flyvere og civile flygtninge fra naziregimets uhyrligheder.

Men en hel speciel rolle spillede vores lokale strandområder i den korte, men intens dramatiske periode i oktober 1943.

Dengang blev 6000 af vores jødiske medborgere skånet for at ende i Hitlers tilintetgørelseslejre, og mange lokale var involveret og medvirkede til projektets heldige udfald.

Det var derfor en oplagt opgave for vores kulturudvalg, her 75 år efter befrielsen, at finde en værdig plads til mindesmærket for en indsats, der havde så afgørende betydning. Først og fremmest for de frelste, men bestemt også for Danmarks selvforståelse og nødvendige anerkendelse som allierede af den fri verden.

Mange placeringer har været i spil og er mere eller mindre relevante. Men en ganske bestemt plet blev hurtigt vores foretrukne.

En flygtning - dengang barn - erindrer stadig evakueringen fra Peder Mads Strand tæt op ad det daværende Hotel Gylfe, hvor de havde været skjult, indtil en flugtmulighed opstod. Hotellet var i øvrigt tilholdssted for en lokal modstandsgruppe.

Så dér satte vi vores kryds på kortet.

Placeringen tilfredsstiller de indlysende krav der må stilles til et historisk mindesmærke: Nemlig nærhed til begivenheden, der er dets anledning, og så samtidig tilgængeligt uden at være anmassende. Et mindesmærke - ikke som et punktum, men som en hævet pegefinger for eftertiden..... og for et sjældent udslag af menneskeligt mod.

Men nej. Krydset er sat indenfor en linje, der markerer kystbeskyttelses området, og det er åbenbart helligbrøde!

Kystdirektoratet, der administrerer lovgivningen på området, gav et blankt afslag - uden at værdige os et besøg til en nødvendig granskning af lokaliteten.

Ingen kan være uenige i, at vore kystnære omgivelser skal behandles med respekt. Men i dette tilfælde forekommer en dispensation at være indlysende forsvarlig. Ikke mindst taget i betragtning, at pågældende sted er "beriget" med iskiosk, offentligt toilet og væltede træstammer til våde, festlige fejringer.

Det er mig simpelthen ubegribeligt, at der ikke kan rummes plads til mere seriøse udtryksformer, som jeg mener Per Arnoldis værk "Sort jolle på lys sand" tilbyder.

Der har fra starten lokalt været stor borgerlig og politisk opbakning til ideen, og gennemførelsen er for længst finansieret af interesserede fonde.

Vi har derfor anket afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som vi håber vil være i stand til at behandle sagen med anderledes følsomme hænder.

I mellemtiden er den sorte jolle strandet. Den har åbenbart manøvreret sig ind i et farvand, hvor der er uventet lavvande og sigtbarheden foruroligende begrænset.

arrow Borgmester vil mødes med minister efter nyt afslag
24. juni 2020 kl. 14:10 Opdateret: kl. 14:10
arrow Fredensborg redder strandet mindesmærke af Per Arnoldi
23. august 2019 kl. 06:30 Opdateret: kl. 13:18
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?