20. januar 2021
Flemming Priem, Kokkedal. Arkivfoto.
Flemming Priem, Kokkedal. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Forslag til energiplanlægning og byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Forslag til energiplanlægning og byggeri
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 24. juni 2020 kl. 06:19
Af Flemming Bernhard Priem, pens. civ ing. Jellerød Have 25 Kokkedal

Det er interessant at genlæse Fredensborg Kommunes kommuneplan for 2013. Der blev det bl.a. foreslået under energiplanlægning, at Fredensborg Kommune sammen med de andre kommuner, som indgår i I/S Nordforbrænding (nu I/S Norfors), udnytter geotermisk varme fra undergrunden- uden at det direkte indgår i kommuneplanen, men at kommunen vil lade det indgå i udarbejdelse af sin energi-og varmeplan.

Endvidere foreslås det, uden at det direkte fremgår af kommuneplanen,men det indgår i Fredensborg Kommunes planer formentlig vil arbejde for etablering en kystnær havvindmøllepark på Nivå Rev, ca. 4 km.fra kysten.

Endelig foreslås det bl.a. - uden at det direkte indgår i kommuneplanen - at det er relevant for kommuneplanen, men bør ikke medføre ændringer. ”Retningslinie 5.1.6” har sin rod i et ønske om at fastholde/bevare en stedlig byggetradition i tegl og sten.

Når det er interessant at læse i ”historien om kommuneplan 2013”, er det fordi, der netop i Frederiksborg Amts Avis den 23.juni 2020 er en leder, der omhandler ”Grøn omstilling og nye reformer”. Her anføres det, at det stort anlagte mål om at reducere CO2-udslippet med 70% i 2030 i sammenligning med niveauet i 1990 – er svært at opnå.

Den omstilling bliver dyr, og alle sejl må sættes til, og der indgår en CO2-afgift, som skal finansiere en del af den grønne omstilling.

Der kan blive brug for andre former end de grønne, hvis man vil sikre den solide økonomi, som hele den nødvendige klimaomstilling hviler på.

Den ambitiøse plan gør det interessant at ”trække de 7 år gamle heste ud af stalden” og se på, hvad kommuneplan 2013 indeholder.- og som er nævnt i de første afsnit af dette indlæg. De viser sig, at de stadig synes aktuelle.

Når de to første forslag – nemlig det om geotermi og det om havvindmøller - sætter problemstillingen i perspektiv, så skyldes det de globale klimaændringer, hvor bl.a. havvandstigninger bevirker, at havene stiger med ca. 3 m/m, og vil i slutningen af dette århundrede andrage ca. 2 meter.

Her må der gøres alt for at minimere klimaændringerne – ikke alene her, men globalt!. Når forslaget om en kystnær havvindmøllepark bringes på bane, skyldes det et forslag fra ingeniørfirmaet COWI, der netop foreslår det i 2013. Forslaget er ambitiøst og meget dyrt.

Derfor kan det formentlig være nødvendigt søge støtte fra mange fonde, som f.eks.EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program), tilskud til el-intensive virksomheder (Energistyrelsen), tilskud til udviklings- og demonstrations projekter inden for energilagring, Innovationsfonden og andre.

Forslaget kan suppleres med en energi-ø ude i Sundet. Og det er netop, hvad Vestas i samarbejde med Aalborg universitet påtænker i Vesterhavet og ved Bornholm. På energi-øen samles kablerne fra vindmøllerne til en battericentral og bringes i et fælles kabel til en transformatorstation ved kysten.

Geotermi tænkes udnyttet af Norfors og kan blive aktuel i Nivå bymidte, hvis der etableres en svømmehal. Geotermisk varme kan samtidig bruges til at opvarme en hel bydel i fremtiden.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?