5. juni 2020
"Byrådspolitkkere må gerne være uenige, men Egedal Byråd opleves ikke som en harmonisk gruppe der har et godt samarbejde," skriver en læser. Foto: Allan Nørregaard
"Byrådspolitkkere må gerne være uenige, men Egedal Byråd opleves ikke som en harmonisk gruppe der har et godt samarbejde," skriver en læser. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Har man glemt, hvordan man opfører sig med almindelig pli og respekt for demokratiet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Har man glemt, hvordan man opfører sig med almindelig pli og respekt for demokratiet?

"Byrådspolitkkere må gerne være uenige, men Egedal Byråd opleves ikke som en harmonisk gruppe der har et godt samarbejde," skriver Rikke Bang Andersen i dette læserbrev

Debat Lokalavisen Egedal - 19. maj 2020 kl. 07:07
Af Rikke Bang Andersen, Byåsen 12, 3650 Ganløse
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Retorikken i og omkring det politiske virke i Egedal Kommune trænger til et serviceeftersyn - har man glemt hvordan man opfører sig med almindelig pli og respekt for demokratiet?

Jeg har været undrende over mange ting der sker i Egedal lokalpolitik, men på det seneste er jeg blevet mere chokeret end undrende.

Hvordan kan det, i et demokratisk land med ytringsfrihed, være ok at en politikker der sidder i Byrådet, eller politiske personer der er medlemmer af de forskellige kommunale partier, taler ned til borgere der vover pelsen og udtrykker deres holdninger?

Fx hele retorikken der bruges omkring Kildedal Nord. Det er tydeligt at mange kommunale politikkerer ønsker, at der placeres et arresthus på jorden, det er der jo ikke noget i vejen for at de synes. Det er også tydeligt, at der er borgere der ligeledes synes, at et arresthus er en god idé.

Så er der også borgere der ikke synes, at det er en god idé, eller borgere der stiller spørgsmålstegn ved det beslutningsgrundlag der synes at være tilstede for Byrådets medlemmer, at træffe beslutninger på. Disse borgere, dem der ikke er decideret for et arresthus, bliver angrebet med spørgsmål om hvorfor de føler sig utrygge, det er der jo ingen grund til, om de kan komme med forklaringer på det og nogle gange er det set, at disse borgere bliver latterliggjorte og regnet for ikke rummelige mennesker som åbenbart, pga. deres utryghed mener, at de er mere værd end mennesker der bor i byer med arresthuse.

Saglige kommentarer og læserbreve bliver delt med lettere provokerende kommentarer som følge, og følelsen af utryghed hos en borger, bliver anset som noget en byrådspolitiker skal kunne følge, før at det er legitimt for en borger, at have den følelse.

Saglige og harmløse kommentarer på facebook, slået op af borgere der brænder for deres by/kommune, får nedladende kommentarer med på vejen, ikke af andre borgere, men af personer der er en del af det politiske virke i Egedal. Det kan (desværre fristes jeg til at skrive), ikke indsnævres til et enkelt parti, men den nedladende retorik kommer fra alle partifarver, og der bliver liket på tværs af de forskellige farver.

Hvordan kan folkevalgte og andre politiske aktører, der repræsenterer deres parti, synes at det er ok (og en god idé), at fremelske et miljø der nærmer sig noget der ligner voksenmobning for åben skræm? - ja, det er noget af en påstand, men ærligt, så føles det sådan, her fra min stol.

I denne corona-tid sker det meste online - det er både godt og skidt - det gode er, at vi borgere med arbejde og familie, meget nemmere kan følge med i fx Byrådsmøder, da det kan ske hjemme fra stuen. Den 29. april var vi vidne til, i hvert fald een seance der udstillede vores byrådspolitikkerer, ikke som 21 personer med forskellige holdninger og samtidig kollegaer, men nærmere 21 personer, hvor enkelte individer valgte ikke at bakke op omkring egne partifæller, men nærmest kastede sig over muligheden for at få sin partifælle gjort "ukampdygtig". Den bedste beskrivelse af seancen var "cirkus" og den viste med al tydelighed den disharmoni der findes i Egedal Byråd. Det var nedslående at være vidne til.

Byrådspolitkkere må gerne være uenige - hell, de skal være uenige, også indenfor egne rækker (partifarve), men Egedal Byråd opleves ikke som en harmonisk gruppe der har et godt samarbejde, en gruppe der med de forskellige holdninger der bør vise sig indenfor forskellige partifarver, får udfordret hinanden til, i sidste ende, at stå med det bedste resultat der gør kagen så stor som mulig for Egedals Borgere. I stedet ses en mobbekultur, en kultur med en retorik der ikke bør kunne findes blandt voksne mennesker der bør have lært at argumentere med saglighed. En retorik der bliver taget med ud på de sociale medier og som ikke kun bliver accepteret, men desværre også tilskyndet med likes og opbakkende kommentarer.

Mon Egedals borgere får lov at opleve et harmonisk, sagligt argumenterende, og konstruktivt uenigt byråd i denne valgperiode? Hvis ikke, hvor stor en del af Byrådet og politiske personer skal så skiftes ud, for at komme på et spor, hvor der ikke bliver talt ned til borgere, hvor borgere ikke bliver latterliggjorte for at have holdninger og udtrykke dem, og i stedet komme over på et nyt spor hvor politikkerne åbner deres ører, lytter, og i stedet for at angribe, så møder disse borgere lige der hvor de er - lur mig om ikke den taktik og strategi vil give flere stemmer til næste valg, end den strategi der bruges nu...

Kan vi få demokratiet, ytringsfriheden og kammertonen tilbage i Egedal Lokalpolitik?

Billede

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?