13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landmænd og andre mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landmænd og andre mennesker
Debat Holbæk - 05. marts 2020 kl. 09:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Jo, landmænd er også mennesker. Men landmænd idag er i mange tilfælde en anden slags mennesker, end de var før. Efter det ellers højt besungne selveje blev opgivet - mest fordi det var en økonomisk hæmsko - er der sket store forandringer. Selvejet var en protest mod herremandsejet, der i tidligere tider dominerede. Efter opgivelsen af selveje-begrænsningerne er nye »herremænd« begyndt at dominere landbruget. Ejerskab af håndfulde af gårde er idag ikke ualmindeligt. Fjernejerskab, hvor den egentlige ejer enten bor langt væk, eller er et ansigtsløst selskab eller fond, er også nyt.

Når der ikke er en lokal forankring af landmanden og dennes familie, svinder den lokale interesse og forståelse. Naboer bliver et juridisk forhold. Ikke nogen man drikker kaffe med, møder i brugsen eller til badminton. Naboerne bliver på deres side frustrerede over ikke at kunne føre en løbende dialog med den slags landmænd. Og hvad kan de så gøre?

De kan være med til at starte en lokal miljøforening, så de bedre bliver hørt af politikerne og systemet. Det er indtil nu sket på Tuse Næs, i Gislinge-området og senest i Ugerløse-St.Merløse-området. Den udvikling forstår og støtter vi i DN Holbæk.

Vi er også bekymrede for de meget store svinefarme og de meget lempelige vilkår, der efter vores mening, hersker. Et forhold, der også har fået et flertal i Holbæks kommunalbestyrelse til at skrive til regeringen: enten må der være regler, der kan tage lokale forhold i betragtning, eller også må administrationen overgå til staten. Lokalpolitikerne er forståeligt nok trætte af at være i krydsilden, mellem svinebaroner og lokalbefolkning.

Naturen lider også under den nuværende praksis. På en skrænt nær Udby Vig var der tidligere et væld af orkideer i maj. Nu er der få eller ingen. Nedfald af næringsstoffer, der i stor udstrækning stammer fra stald- og gyllelugt, får græsser og andre planter til at skygge orkideerne ihjel. Og får flisepesten til at brede sig i din indkørsel ligesom mosset på dit tag.

Jeg kan også huske, hvordan landbrug var i min barndom. Men den slags gårde er der langt imellem idag. Den industrialisering der er sket, og fortsat foregår, må i større grad ske under rammebetingelser, der respekterer lokale forhold, naturen, miljøet og biodiversiteten.

Carsten Lambrecht
formand DN Holbæk

Jagtvej 17
Holbæk

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?