21. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Lad os også overholde dyrenes grundlov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Lad os også overholde dyrenes grundlov
Debat Holbæk - 25. november 2020 kl. 15:54
Af Torben Elmedal Munkholmvej 307 Holbæk

Vi har hørt meget om vores grundlov på det sidste. Heldigvis har vi en sådan, som er vores beskyttelse mod overgreb - især fra øvrigheden. Vi har hørt om »landmænd« fra intensive landbrug beklage sig over brud på grundloven, da aktivister var gået ind i en svinestanld uden tilladelse for at billeddokumentere de forhold grisene bydes i det konventionelle landbrug. Minkavlere påstod, at de var udsat for grundlovsbrud i forbindelse med minkaflivninngen og i forbindelse med demonstrationen i week-enden hørte jeg en ung mand, der på den høje hest/traktor råbte »grundlovsbrud!«. Jeg er heller ikke jurist, så jeg afventer da, at »de skriftkloge« udlægger denne sag for mig.

I Danmark har dyrene heldigvis også deres grundlov. Formelt hedder den Dyreværnsloven. Den nugældende er fra 1991. De væsentlige ændringer i forhold til den foregående var de tre første og grundlægghende paragraffer:

§ 1: Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod......... og væsentlig ulempe.

§ 2: Enhver, der holder dyr skal behandle dem omsorgsfuldt og blandt andet sikre dem mulighed for at udfolde deres adfærdsmæssige behov.

§ 3: Rum og arealer, hvor dyr holdes skal tilgodese dyrens muligheder for deres adfærdsmæssige behov jævnfør §2.

Det banebrydende nye var indførelse af kravet om, at dyr ikke måtte begrænses i at udfolde deres naturlige adfærd. Afsættet var prof. Preben Willebergs betænkning fra 1988, hvor inspirationen i det fortsatte lovforberedende arbejde var de vilkår, som pelsdyr, slagtekyllinger og svin blev budt den gang.

Dette lovarbejde, som jeg selv deltog i, endte med et forslag til dyreværnsloven af 1991. Den havde opbakning fra landbruget, dyrlægeforeningen og dyreværnsforeningerne - og blev til alles glæde vedtaget af Folketinget den 6/6 1991.

Skuffelse var derfor stor hos mange, da realtiteterne efterfølgende dukkede op. Bindslerne på de diegivende søer blev erstattet af farebokse, der er mere adfædsbegrænsende end bindsler. Slagtekyllingerne blev spist af med kosmetiske forbedringer. Minkene fik et »soveværelse« og et stykke »legetøj«.

Fælles for alle det konventionelle landbrugs dyr - incl. malkekøerne - var at antallet af dyr siden er steget til svimlende højder. Samtidig er antallet at dyrepassere faldet siden 1991.

Som jeg ser det, bliver dyreværnsloven systematisk overtrådt! Som Venstres formand J. Ellemann-Jensen sagde i TV: »Lov er lov- og lov skal holdes!«.

Nu er jeg ikke den, der tager varsler - men minksagen burde nok opleveses af det konventionelle landbrugs dyrehold som et vink med en vognstang om at ændre adfærd. Fra mig er det en opfordring til at overholde dyrenes grundlov.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?