3. august 2021
Bent Fabricius, konsevativt medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse. Pressefoto
Bent Fabricius, konsevativt medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Ikke servitutter der bør regulere lokalplansforhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Ikke servitutter der bør regulere lokalplansforhold

Af Bent Fabricius (K), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse:

Opdateret 15. april 2021 kl. 16:02
Debat Hørsholm - 15. april 2021 kl. 15:59
arrow Læs også: DEBAT: En hilsen til gode kolleger

Servitutterne er et af flere elementer, der er genstand for debat i relation til de tre nye lokalplansforslag for Folehaveområdet og Rungsted Nord.

Mange borgere ønsker at opretholde nuværende servitutter, idet de mener, at disse medvirker til at beskytte områderne mod en uønsket udvikling.

Ugebladet har tidligere skrevet en artikel om servitutter, hvorfor baggrunden for servitutter ikke generelt behandles i dette indlæg.

Hvorfor er Konservative så tilsyneladende ikke lydhøre over for borgernes ønsker i relation til servitutterne? Det skyldes meget simpelt det forhold, at det er lokalplanen, der bør regulere alle lokalplansforhold i området.

Det vil kun skabe forvirring for borgerne, hvis der for en konkret matrikel er både en lokalplan og servitutter, der behandler samme forhold, som fx noget om højden på byggeriet.

Lokalplanen vil i så fald have forrang og servitutten er i realiteten meningsløs. Så hvorfor skal den opretholdes?

Der kan dog være servitutter, der indeholder lokalplansstof, hvor der i forbindelse med en udstykning er tinglyst aftaler om fx minimumskrav for afstand til nabobebyggelse, der opretholdes. I hvert enkelt tilfælde bør det fremgå af lokalplanen.

I servitutterne kan der også være beskrevet en række forhold, der ikke hører hjemme i lokalplanen. Disse servitutter kan udmærket bestå. Her kan problemet imidlertid være knyttet til den påtaleberettigede i servitutten. Altså hvem kan gøre indsigelse over for en borger, der ikke følger servitutten.

Konservative finder ikke, at kommunen skal bruge ressourcer på disse servitutter. En servitut, der måtte fastsætte noget om hegn mellem naboer er vigtig for naboerne og ikke kommunen. Som hovedregel skal kommunen derfor udtræde som påtaleberettiget.

I det hele taget skal vi i udarbejdelsen af lokalplaner leve op til Erhvervsstyrelsens ord: Bestemmelserne i en lokalplan skal have hjemmel i planloven og være så præcist og entydigt formulerede, at det er tydeligt for både dem, der har interesse i planen, og dem som skal administrere bestemmelserne, hvad der gælder.

Hvis ikke disse krav er opfyldt, kan der senere bruges meget tid på tolkning af bestemmelserne, og måske behandling af klagesager og prøvelse ved domstolene.

Et klart administrativt grundlag er en fordel for både borgere og administration. Det vil frigøre ressourcer i administrationen, således borgerne kan få behandlet deres byggesager hurtigere end for nuværende.

arrow DEBAT: Tak, men nej tak til lokalplaner med store huller
30. april 2021 kl. 06:57 Opdateret: kl. 11:45
arrow Sådan var Hørsholm engang: Lille og delt i fire
07. marts 2021 kl. 08:07 Opdateret: kl. 16:26
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?