30. oktober 2020
Fritz Reuther (V), fastholder, at Hørsholm Kommune i sin spildevandsplan kan kræve obligatorisk tagvandsseparation. Foto: Allan Nørregaard
Fritz Reuther (V), fastholder, at Hørsholm Kommune i sin spildevandsplan kan kræve obligatorisk tagvandsseparation. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bevar frivillig tagvandsseparation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bevar frivillig tagvandsseparation
Debat Hørsholm - 21. september 2020 kl. 14:30

Af Fritz Reuther (V), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse

arrow Læs også: DEBAT: Ingen vej udenom separering af spildevand og regnvand

Når en husejer får en ren bygningsattest efter at huset er bygget færdigt, har han ret til at flytte ind og bo i huset, uden at kommunen på et senere tidspunkt kan forlange bygningsændringer for eksempel, at huset skal have en anden farve, isoleres så der ikke sker for meget udledning af CO2 eller ændring af husets afløbs- og kloakforhold.

Bygningsattesten er nemlig "en begunstigende forvaltningsakt", som ikke kan kaldes tilbage eller indskrænkes.

Ejeren er i henhold til Grundlovens § 73 beskyttet, idet ejendomsretten er ukrænkelig og kun kan angribes, hvis almenvellet kræver det og i så fald skal han have fuld erstatning.

Kommunen kan derfor ikke i sin spildevandsplan kræve obligatorisk tagvandsseparation.

Når Hørsholms kloaksituation er så dårlig i dag, skyldes det, at spildevandsgebyrerne gennem en menneskealder er gået direkte i kommunekassen og blandt andet medvirket til, at kommuneskatten kunne holdes på et lavt niveau, som er kommet samtlige skatteborgere til gode, hvorfor det er rimeligt, at alle nu må være med til at betale, hvad det koster at løse spildevandsproblemerne.

Det følger af reglerne i kommunalfuldmagten, at kommunen skal administrere efter to principper, når der skal løses problemer for borgerne, nemlig proportionalitetsprincippet, der er ensbetydende med, at såfremt et administrativt forslag kan løses på en for borgerne mere praktisk måde, skal kommunen følge borgernes ønske, selvom dette måtte være dyrere end det kommunale forslag.

Det andet princip, som skal følges, er ligestillingsprincippet, det vil sige, at alle borgere skal behandles lige. Begge principper fører til, at hvis der findes en anden løsning end tagvandsseparation, skal man følge borgerne, der ellers ville blive behandlet forskelligt, idet omkostningerne til tagvandsseparation ville svinge mellem 100.000 kroner og op til 300.000 kroner for hver enkelt ejendom.

Venstre er parat til at samarbejde med Novafos, så vi kan finde en løsning, hvor man i stedet for tagvandsseparation etablerer et forsinkelsesbassin af en sådan størrelse, at spildevandet kan holdes tilbage, indtil der er plads på selve rensningsanlægget.

Dette løser også problemet med finansiering af forsinkelsesbassinet, der kan ske over en årrække ved en forhøjelse af spildevandsgebyrerne.

arrow DEBAT: Løsning på ulækkert badevand i Øresund
21. oktober 2020 kl. 14:45 Opdateret: kl. 12:27
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?