5. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunststofbaner - vær opmærksom på den nye vejledning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunststofbaner - vær opmærksom på den nye vejledning
Debat Hillerød - 30. september 2019 kl. 11:23
Af Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød, v/ Michael Liesk, Humlehaven 16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag den 28. september kunne man her i Frederiksborg Amts Avis læse om Foreningen Kunstgræs i Skævinges ønske om en kunststofbane til brug for omegnens idrætsudøvere. Vi har i Danmarks Naturfredningsforening og i organisationen Plastic Change fulgt udviklingen omkring det stigende anlæg af kunststofbaner i Danmark. På nuværende tidspunkt foreligger der ikke i Danmark rapporter, der kortlægger konsekvenser for miljøet af baner fremstillet at restgummi fra bildæk, termoplast, vulkaniseret industrigummi og kabler. Sådanne baner vil fra 2022 blive forbudt i EU.

Fokus på partikelforureningen i form af mikroplast fra disse baner har sidste år bevirket, at Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet en ny vejledning til brug for myndighederne og involverede parter som idrætsklubberne og brugerne, når der skal anlægges en kunststofbane.

Det Svenska Miljøinstitut vurderer at ca. 500 ton mikroplast hvert år forsvinder fra de over 1000 baner, der findes i Sverige. Dette siger noget om omfanget af problemet og derfor er det vigtigt, at kommunerne følger den vejledning som ministeriet har fremstillet. Mange kunststofbaner er anlagt inden denne nye vejledning er udarbejdet og derfor bør kommunerne sikre sig, at disse baner følger den nye vejledning, så der ikke forsvinder mikroplast ud i naturen.

Der skal være styr på afledning fra banen, vask af støvler og tøj og vandet skal kloakeres separat.

Alle disse forhold vil nødvendigvis medføre ekstra omkostninger ved anlæg af sådan en bane.

Af artiklen fremgår det ikke, hvilket valg Foreningen Kunstgræs i Skævinge ønsker med hensyn til banetype - så kære politikere og organisationer: Vær opmærksom på hvilken type bane og eventuelle merudgifter, som den nye vejledning kan have.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?