Lovens korte arm. Støjgener, for store mængder råstoffer, ulovligt salg af grusvarer, unødig trafik. Når de lokale grusgravsfirmaer i Danmark driver forretning, sker der mange ting, som befinder sig i en gråzone eller er direkte ulovligt.
Der er dog desværre ingen konsekvens af lovovertrædelserne, og såvel natur som nabolag må lide til dagligt uden den store hjælp. Politiet lader ikke til at prioritere sagerne, og landspolitikerne er tilsyneladende ikke klar over, hvad der udspiller sig lokalt.
Lad os tage firmaet TSG (Tulstrup Sten og Grus) som eksempel - en konstellation, der ejer fem grusgrave på Sjælland. Som omtalt i blandt andet TV2 Lorry og Frederiksborg Amtsavis har man ikke søgt landzonetilladelse til en "by" af skurvogne i Sorø, der graves for mange råstoffer i Landerslev, og i Tulstrup har TSG aflæsset og videresolgt materialer i flere år trods et kommunalt påbud.
Der er som regel ikke tale om enkeltstående begivenheder, men kontinuære overtrædelser observeret af såvel borgere som lokalpolitikere og indberettet til kommune eller politi.
Hvis man tager statistikken for selve grusgraven i Tulstrup, viser en aktindsigt hos Hillerød Kommune os, at der har været seks journalførte klager til kommunen gennem årene over TSG. Heraf ses to at have været politianmeldt. Region Hovedstaden har også politianmeldt TSG ifølge TV2Lorry, og man kan i grunden undre sig over, at et sådant firma stadig kan have lov til at bedrive forretning.
Som regel afviser politiet anmeldelserne, hvis der ikke er håndfast dokumentation, eller undlader helt at undersøge sagerne. På Politi.dk eksisterer der pt. ikke en måde at anmelde overtrædelser fra grusgrave på trods der er otte forskellige kategorier af anmeldelsestyper.
For at tage et konkret eksempel: På TSG's hjemmeside lå der frem til midten af august i år en prisliste for råstoffer, hvoraf der tydeligvis fremgik materialer i Tulstrup, som kommunen havde nedlagt påbud mod at sælge allerede i 2017. Et medlem af vores forening NNO (Naturforeningen for Nejede og Omegn) har sendt den pågældende liste til politiet uden respons på anmeldelsen trods dokumentation for videresalg og markedsføring af dette.
Må vi tillade os at foreslå, at et statsligt organ under eksempelvis Naturstyrelsen kunne overtage tilsynspligten med råstofområdet fra kommunerne, så der gøres noget aktivt ved grusgravene? Man kunne forestille sig, at det ville kunne gavne vidensgraden generelt og samtidig frigøre ressourcer fra politiet. Derudover ville en kontrolordning, hvor der er konsekvenser for firmaers overtrædelser, lægges ind under dette organ, så man løbende får ensrettede check af grusgravenes opgravninger og "butikker".
En lignende kontrolordning kendes fra Fødevarestyrelsen, der blandt andet holder øje med restauranter, fødevarefabrikker og kvægbesætninger. Noget, som både er til gavn for forbrugerne, dyrene og eksempelvis nystartede enkeltmandsfirmaer, der mangler grundviden, før de går i gang, så hvorfor ikke gøre noget lignende med råstofopgravning?
I øvrigt findes der regler fra EU, som pålægger Danmark at beskytte truede dyrearter som f.eks. løgfrøer og digesvaler, der findes i området omkring grusgraven ved Tulstrup. Ved at indføre en ordning som ovennævnte vil også dyrene og biodiversiteten få en mere fair behandling i form af mere indgående kontrol, end hvad der er tilfældet nu.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her