26. februar 2020
Helsingør grønne vestkile.
Helsingør grønne vestkile.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vestkilen og biodiversiteten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestkilen og biodiversiteten
Debat Helsingør - 18. maj 2019 kl. 10:58
Af Klaus Helmer, Lærkevej, Helsingør
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Tirsdag den 14. maj skrev Peter Kirkeby et læserbrev, hvor han beklagede, at Lars Wichmann ikke længere skal have lov til at have sine dyr gående på den fredede grønne vestkile langs Klostermosevej. Han fremsætter det som en sag, hvor en professionel landmand er blevet fravalgt frem for nogle "hobbylandmænd". Nu er det ikke blevet offentliggjort endnu, hvem der får retten til at sætte dyr ud på arealet, men man kan i hvert fald konstatere at Lars Wichmann er så professionel, at han har sørget godt for sine dyr. Tilmed så godt, at de er blevet fodret ekstra om vinteren, fordi der har været alt for mange dyr på området til voldsom skade for den biodiversitet som er kommunens målsætning.

arrow Læs også: Køer kom aldrig: Omstridt græsningsaftale skal i nyt udbud

I Danmark er der i årtier sket en voldsom forarmelse af naturen. Vilde planter og dyr har været i rivende tilbagegang, hovedsagelig på grund af det industrialiserede landbrug, der har forvandlet enorme arealer til rene monokulturer, hvor der ikke er levesteder for insekter og andre dyr som blandt andet fuglene lever af. Hvornår har du sidst hørt en lærke omkring Helsingør? Da Vestkilen blev fredet, skete der hurtig en opvækst af vilde blomster, så der blev et smukt naturområde til gavn for hele Helsingørs befolkning. For at høje græsarter og i den sidste ende skov ikke skulle overtage pladsen, var det nødvendigt at udsætte græssende dyr. Men antallet skal tilpasses områdets størrelse, og der kom alt for mange køer som snart forvandlede det smukke område til en tæt klippet græsplæne med store mudderområder, hvor dyrene havde trampet mest - helt umuligt at gå på og uden større plantemæssig variation.

Lars Wichmann har så vidt jeg ved fået besked om at nedbringe antallet af dyr og er nu blevet fravalgt ved det nye udbud. Alligevel går dyrene der endnu. Jeg ville synes, det var fint, om han ville overtage en af de utallige kornmarker der findes og omskabe den til græsning. For jeg synes også at græssende dyr er pænere end en ensformig bygmark. Så kan vi få en lille smule natur at opleve i udkanten af Helsingør.

arrow Vestkilen: masser af blomster og ingen køer
31. juli 2019 kl. 11:06 Opdateret: kl. 11:06
arrow Om tre uger skal omstridt landmands køer være fjernet
02. juli 2019 kl. 09:58 Opdateret: kl. 09:58