16. oktober 2019
Hvor mange skal vi være i kommunen?
Hvor mange skal vi være i kommunen?
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svært at spå om kommunens fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svært at spå om kommunens fremtid
Debat Helsingør - 13. november 2018 kl. 09:45
Af Jørgen E. Hansen, Erik Stubtoft og Niels-Erik Nielsen, medlemmer af Socialdemokratiet i Helsingør
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat:
Var det efter nøje overvejelse om de afledte omkostninger og fysiske virkninger på Helsingør, da Helsingør Byråd i 2012 vedtog en vision om, at i tiden op til år 2020 skulle der gerne flytte 800 familier til byen - for at sikre en større indtægt på skattesiden? Penge som er tænkt til bl. a. at dække de meromkostninger, der vil blive en konsekvens af det stadigt stigende antal ældre borgere, som man kan se vil belaste Helsingør kommune i en fremtid også udover 2020.

Alle ved, hvor svært det et spå om fremtiden. Det har det sikkert også været for byrådet i 2012. Endda ganske få år efter, at Danmark havde gennemgået den værste finanskrise i mange år. Måske gik overvejelserne dengang alene på at få flere skatteindtægter? Uden at gøre sig mange tanker om de omkostninger, der følger med at få unge familier med vellønnede job - og børn, som skal passes i vore institutioner? Mange af de voksne formentlig med pendlerjob i Hovedstaden eller dens omegn.

Det gælder også alle de andre meromkostninger, der følger med de mange nybygninger, som er en af forudsætningerne for de ønskede tilflyttende familier. Hvor mange af disse omkostninger indgik i beregningerne, da visionen blev vedtaget?

Måske ligger der sådanne beregninger et eller andet sted i de kommunale gemmer? Vi tror, at det vil være bedre, trods en vis usikkerhed i vurderingerne, hvis nogle beregninger om følgevirkningerne kan offentliggøres. Vi taler trods alt om 800 familiers forventede forbrugsudvikling og adfærd. Også den estimerede størrelse af skatteindtægterne er ønskelig. Hvis de vurderinger er udarbejdet, så lad os få tallene frem, så de kan indgå i debatten.

For snart mange år siden udarbejdede kommunen nogle modeller til, hvilke følgevirkninger der ville være tale om, hvis kommunens befolkningstal skulle udvides til f. eks. 60.000, 70.000, 100.000 ja sågar 125.000 indbyggere!! Det omfattede skoler, institutioner, trafikforhold, grønne områder, boligbyggeri, handelscentre mv. og også noget om økonomi. Naturligvis tog de udarbejdede rapporter allehånde forbehold, fordi det også dengang var svært at spå om fremtiden.

Blev der med ønsket om de 800 familiers tilflytning til Helsingør samtidig taget stilling til, hvor stor Helsingør kommunes befolkning skal være? Taler vi om de ca. 63.000, som vi nærmer os for tiden eller er 65.000, 68.000 eller 70.000 et bedre bud? Hvad lå der i givet fald til grundlag herfor?

Uanset hvilke ønskescenarie byrådet i dag måtte have til fremtidens antal indbyggere i kommunen, mangler der altså noget. Det vil det da være rimeligt, at der også gives et så realistisk bud som muligt om, hvilke afledte omkostninger det vil have med de forskellige antal? Det vil give interesserede borgere mulighed for at deltage i debatten om kommunens udvikling på et mere oplyst grundlag.

Iøvrigt tyder noget på, at de forventede 800 familier med børn suppleres eller erstattes af pensionister med en god økonomi, som flytter ind i de dyre lejligheder, der bygges. I så fald er der måske endnu mere grund til at indregne institutioner for ældre borgere i de afledte omkostninger parallelt med institutioner for børn og unge.

Det kan såmænd blot være en af konsekvenserne af, at det er svært at spå om fremtiden. Det bliver ikke lettere at være kommunal spåmand i forbindelse med debatten om Vision 2030, der sættes i gang i løbet af kort tid.